B12-vitamiinista puhutaan paljon, mutta harvoin B12-vitamiinin puutteen syy on liian vähäinen B12-vitamiinin saanti ruuasta. Sekäsyöjä saa B12-vitamiinia ruuasta moninkertaisen määrän verrattuna suositeltavaan päivittäiseen saantiin ja B12-vitamiinin pitkän puoliintumisajan takia B12-varastot maksassa ja munuaisissa riittävät moneksi vuodeksi. Sekäsyöjien tärkeimmät B12-vitamiinin lähteet ovat liharuuat, maitotaloustuotteet ja kalaruuat. Riskiryhmään kuuluvat veganit ja imettävien vegan-äitien lapset, koska täyskasvisperäisestä ruokavaliosta aktiivinen B12-vitamiinin muoto puuttuu ilman B12-ravintolisien tai B12-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden käyttöä [1]. B12-vitamiinin puutetta esiintyy nykyään enemmän ja enemmän myös sekäsyöjillä ja rintamaitoruokinnalla olevilla lapsilla, koska eläinperäistä ruokaa on vähennetty, mutta ruokavalioon ei ole usein lisätty B12-vitamiinilla täydennettyjä kasvisperäisiä elintarvikkeita (esim. ”kasvismaidot”, ”jogurtit”, ”juustot”, B12-vitamiinilla täydennetty ravintohiivahiutale jne.). B12-vitamiinia löytyy eräissä levissä, mutta levien epävarmaan jodipitoisuuden takia niiden säännöllistä käyttöä B12-vitamiinin lähteenä ei suositella [1].

B12-VITAMIININ PUUTE LIITTYY USEIN IMEYTYMISHÄIRIÖIHIN:

  • imeytymishäiriö – mahalaukun tai ohutsuolen sairauksien johdosta tai leikkausten jälkeen, jonka tuloksena mahalaukussa ei muodostu tarpeeksi tai ei ollenkaan B12-vitamiinin aktiivista imeytymistä varten tärkeätä sisäisen tekijän nimistä glykoproteiinia. Voi myös tapahtua, että tietyn suolen osan poistoleikkauksen jälkeen B12-vitamiini ei enää imeydy. Lue lisää B12-vitamiinin imeytymisestä TÄSTÄ.
  • (krooninen) atrofinen gastriitti eli mahalaukun limakalvojen tulehdus – B12-vitamiinin imeytyminen voi olla häiriintynyt. Atrofisen gastriitin syitä voi olla autoimmuunitauti (pernisiöösi anemia) tai Helicobacter pylori infektio (yleistä Suomessa).
  • pernisiöösi anemia eli sisäisen tekijän puute – ihmisen elimistö ei pysty muodostamaan B12-vitamiinin aktiivista imeytymistä varten tärkeätä glykoproteiinia.
  • alkoholismi
  • ohutsuolen loiset (esim. lapamato, joka kuuluu heisimatojen joukkoon) [1] [2].

MITÄ TAPAHTUU B12-VITAMIININ PUUTTEEN AIKANA?

Toisin kuin raudanpuuteanemia kun veren punasolut ovat normaalia pienemmät, B12-vitamiinin pitkäaikaisen puutteen takia voi kehittyä megaloblastinen anemia veren punasolut ovat normaalia isommat ja se diagnosoidaan verinäytteen avulla. B12-vitamiinia tarvitaan hermokudoksen normaaliin toimintaan eli myeliinin (hermokudosta ympyröivä aine) muodostumiseen. B12-vitamiinin puutteen takia myeliini vahingoittuu ja hermoimpulssien siirto häiriintyy, jonka takia ihmisellä voi esiintyä hermostollisia häiriöitä [1] [2]. Kun käytetään folaattia tai foolihappoa isoissa määrissä, megaloblastinen anemia ei välttämättä kehity, mutta elimistö kärsii siitä huolimatta B12-vitamiinin puutteesta. Siitä huolimatta myeliinin vaurio voi kehittyä eteenpäin parantumattomaksi hermovaurioksi [1].

MITKÄ OVAT TAVALLISIMMAT B12-VITAMIININ PUUTTEEN OIREET?

Erilaiset hermostolliset oireet (myeliinin mahdollisten vaurioiden takia), kielitulehdus (vadelmanpunainen ja kipeä kieli) ja verisolujen makrosytoosi eli normaalia isommat punasolut, mitä diagnosoidaan verinäytteen avulla. Myös kalpeutta, ruokahaluttomuutta, ripulia, väsymystä ja heikkoutta voi esiintyä, jotka liittyvät pääosin anemiaan.

B12-vitamiinin puute diagnosoidaan verinäytteen avulla. Jo kehittynyt megaloblastisen anemian tapauksessa alhainen hemoglobiini ja hematokriitti ovat yleisiä. Myös punasolujen määrä on normaalia vähäisempi ja punasoluindeksit (MCV, MCH ja MCHC) ovat normaalia korkeammat. Myös leukopeniaa (veren valkosolujen määrän väheneminen) ja trombosytopeniaa (verihiutaleiden määrän väheneminen) voi esiintyä. Kuten raudanpuutteen tapauksessa, mistä olemme paljon kirjoittaneet, on tärkeä selvittää B12-vitamiinin puutteen syy [1] [2].

 

B12-VITAMIININ HOITO

Riippuen B12-vitamiinin tasosta myös vuorokausiannos voi hieman vaihdella, yleensä se on kuitenkin 500 mcg vuorokaudessa noin kuukauden. Jos alhaisen tason syy on vähäinen B12-vitamiinin saanti ruuasta, tulisi ruokavalioon lisätä hyviä B12-vitamiinin lähteitä ja tarvittaessa käyttää myös B12-vitamiinin ravintolisää. Jos syy ei liity ruokavalioon, mutta suolen imeytymishäiriöihin, hoito voi olla loppuikään saakka B12-injektion kautta [1] [2]. B12-vitamiinia pidetään turvallisena vitamiinina, toksista vaikutusta ei ole havaittu isojenkaan määrien kohdalla. Sen takia korkein turvallinen vuorokausiannos puuttuu [1].


Lähteet:

[1] A. Aro, M. Mutanen, M. Uusitupa. Ravitsemustiede, 4.–7.volyymi, 2017.
[2] Pernisiöösi anemia. Tarton Yliopiston Sairaalan Hematologia-Onkologian klinikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights