Ensimmäinen lääkärikäynti on ohi, erä analyyseja annettu ja tuloksena on alhainen hemoglobiini ja ferritiini (rautavarastot). Lääkäri suosittelee lisärautaa, jotta raskaus ja synnytys edistyisivät ilman huolia. Apteekeissa hyllyt ovat täynnä erilaisia rautapreparaatteja, miten valita se oikea – hinnan, ainesosalistan vai rautasuolon perusteella? Siirappi tai tabletit?

Elimistö käyttää rautaa hemoglobiinin tuottamiseen, hemoglobiinia on punaisissa verisoluissa. Hemoglobiini auttaa kuljettamaan elimistössä happea erilaisiin kudoksiin ja elimiin. Normaalisti naisen elimistössä on raskauden aikana noin 1250 ml enemmän verta. Veren punasolujen määrä suurenee noin 250 ml verran, jotta lisähapen tarve olisi taattu raskauden aikana. Siitä johtuen naisen hemoglobiinin ja rautavarastojen taso laskee usein raskauden aikana. Naisen verenkuva tarkistetaan säännöllisesti raskauden aikana, jotta muutoksia voitaisi seurata. Esimerkiksi Virossa anemiaa tarkistetaan raskauden I kolmanneksen (tai ensimmäisen kerran kun nainen hakeutuu hoitoon) aikana ja analyysia toistetaan 28.raskausviikolla, jotta ennen synnytystä olisi tarpeeksi aikaa hoitaa anemiaa.

Raskauden takia elimistö tarvitsee noin 1300-1400 mg rautaa.Elimistö säätelee raudan lisätarvetta kahdella tavalla: tehostaen raudan imeytymistä ruoasta ja käyttäen elimistön rautavarastoja. Raudan tarve jakautuu seuraavasti:

Rautaa vaativat komponentit Rauda määrä milligrammoissa (mg)
Punasolujen määrän lisääntyminen 570
Menetys ihon, ulosteen ja virtsan kautta 270
Sikiön tarve 200-370
Istukka ja napanuora 35-100
Synnytyksen jälkivuoto 500 ml 250
Imetys 6 kk 150
Amenorrea 15 kk, säästö 250
Raudan kokonaistarve 1300-1400

Maailman Terveysjärjestö (WHO) suosittelee raskauden aikana lisärautaa 30-60 mg päivässä naisille, joilla ei ole todettu anemiaa ja 120 mg naisille, joilla on todettu raudanpuuteanemiaa. WHO suosittelee rauta-ravintolisää heti raskauden alusta 30 tai 60 mg päivässä riippuen varastoraudan määrästä [4].

Ravitsemustieteiden perusteella on turvallisempi annostella rautaa 50-100 mg päivässä 20 raskausviikosta alkaen, jotta raudanpuutetta voisi ehkäistä. Synnytyksessä elimistö menettää verta ja se kuluttaa hemoglobiinia, synnytyksen jälkeinen verenvuoto voi olla jopa puoli litraa, joten ehkäisyn takia on järkevä annostella rautaa 20 raskausviikosta alkaen. Raudan tarve suurenee juuri raskauden lopussa [4]. Aika monella naisella on 20.raskausviikolla varastoraudan taso hyvin alhainen, joten tässä on hyvä ottaa huomioon WHO:n suositukset ja aloittaa 30-60 mg rauta-ravintolisää päivässä heti raskauden alussa.

Raskaana olevat naiset kärsivät hitaamman aineenvaihdunnan takia usein ummetuksesta. Aineenvaihdunta hidastuu raskauden aikana, jotta sikiö saisi kaikki tarvittavat kivennäisaineet ja vitamiinit normaalia kehitystä varten. Ennen rauta-ravintolisien ostamista tutki aina ainesosalista: tärkein on selvittää, minkälaista rautasuolaa tuotteessa on käytetty. Erilaiset rautasuolot imeytyvät elimistössä eri tavalla. Mitä huonommin rauta imeytyy, sitä enemmän elimistöön jää vieraita yhdisteitä, jotka aiheuttavat pahoinvointia, ummetusta, metallin makuisia “röyhtäyksiä” ym. Suurin osa myytävistä rauta-ravintolisistä ja käsimyyntilääkkeistä sisältävät huonon biosaatavuuden rautaa, eli rautaa, mikä imeytyy huonosti. Esimerkiksi laajasti käytettyjen rautasulfaatin ja -fumaraatin biosaatavuus on vain noin 27–28%, glukonaatin biosaatavuudeksi arvioidaan noin 32%. Biosaatavilla olevasta raudasta imeytyy korkeintaan 20%. Rautasulfaattia käytetään raskaana olevilla naisilla eniten ja päiväannokset ovat 100–300 mg sen huonon imeytymisen takia. Rautabisglysinaatin osalta voisi annokset olla kaksi kertaa pienemmät korkean biosaatavuuden ansiosta.

RAUTAVALMISTEET NÔGELILTA

  • olemme erikoistuneet rauta-ravintolisiin
  • yhteistyö Viron yliopistojen, lääkäreiden, kätilöiden ja kemistien kanssa
  • rautasuolana korkean biosaatavuuden (90%) vatsaystävällinen rautabisglysinaatti
  • yleensä ei aiheuta sivuvaikutuksia (ummetus, pahoinvointi)
  • kliinisissa tutkimuksissa on havaittu, että korkean biosaatavuuden ansiosta rautabisglysinaatti imeytyy kaksi kertaa tehokkaampi kuin paljon käytetty rautasulfaatti tai -fumaraatti [2]
  • optimoitu luonnollinen C-vitamiinin sisältö acerolasta oksidatiivisen stressin pienentämiseksi
  • aina tarkistettu vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuus
  • turvallinen rautasuola – Euroopan Unionin regulaation perusteella sallittu myös imeväisillä ja pienten lasten ruuissa raudan sisällön nostamiseksi [3]
  • luonnolliset täyteaineet – turvallinnen Sinulle ja vauvallesi – viljelty ilman keinotekoisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita
  • jokaisen tuotteen ostosta lahjoitamme 5 senttiä Kummit ry:lle 🙂

Rautasuolon selvittämisen lisäksi kannattaa tutkia, minkälaisia täyteaineita tabletissa on käytetty ja minkälaisessa muodossa on esimerkiksi C-vitamiini, luonnollisessa vai keinotekoisessa muodossa? Monet ravintolisät sisältävät raudan lisäksi isoja määriä muita vitamiineja ja kivennäisaineita, joten ensin kannattaa varmistaa, minkä aineen puute elimistössä oikeasti on ennen kun alat käyttää raudan lisäksi myös muita kivennäisaineita ja vitamiineja.


Lähteet:

[1] Tarton Yliopiston Klinikin Naistenklinikka – Raudanpuuteanemia
[2] Milman N, et al. Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. J Perinat Med. 2014 Mar;42(2):197-206. doi: 10.1515/jpm-2013-0153.
[3] Regulation (EU) No 609/2013 of the European Parliament and of the Council of 12 June 2013. Commission Delegated Regulation (EU) 2017/1091 of 10 April 2017
[4] A.Aro, M.Mutanen, M.Uusitupa. Ravitsemustiede, 4.-7.volyymi, 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights