MIKSI FOLAATTI ON TÄRKEÄ?

Folaatti eli B9-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, mitä saamme pääosin maksaruuista, tietyista pavuista ja muista palkokasveista, vihreistä kasviksista, tietyistä marjoista ja myös vihreistä mausteista. Länsimainen ruokavalio on folaattiköyhä, koska se ei sisällä tarpeeksi palkokasveja eikä vihreitä kasviksia. Folaatti edesauttaa normaalia aminohapposynteesiä (aminohapot ovat valkuaisten rakennusaineita), normaalia veren muodostumista, normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa (jos folaattia ei saada tarpeeksi, veren homokysteiinin pitoisuus nousee). Homokysteiini on tietty aminohappo, jolla puuttuu elimistössä tietty fysiologinen tehtävä. Homokysteiinin korkeata tasoa liitetään sydän ja verisuoniston sairauksien ja myös muiden sairauksien korkeampaan sairastumisen riskiin;

normaaleja psykologiseja toimintoja ja folaatilla on myös tärkeä rooli solujen jakautumisessa. Riittämätön folaatin saanti 2-3 kuukauden aikana voi aiheuttaa hemoglobiinin tason laskua ja normaalista isompia punasoluja.

Finnravinto 2017 vuoden tutkimuksen perusteella, 38% suomalaisista naisista ja 29% miehistä (naisilla on 100 mcg isompi folaatin päivittäinen tarve hedelmällisessä iässä) eivät saaneet riittävästi folaattia. Riittämätön folaatin saanti on yleisin ravitsemukseen liittyvä ongelma vesiliukoisten vitamiinien joukossa.

FOLAATTI VS FOOLIHAPPO

Ravinnon folaatin, bioaktiivisen folaatin ja keinotekoisen foolihapon imeytyminen on hyvin erilaista. Bioaktiivinen folaatti on jo siinä muodossa, mitä elimistö pystyy helposti hyödyntämään. Ravinnon folaatin ja keinotekoisen foolihapon imeytyminen on huonompaa MTHFR eli metyylitetrahydroreduktaasi-entsyymin aktiivisuuden takia. Tieteellisissä tutkimuksissa korostetaan maksan tärkeyttä mahdollisena elimenä keinotekoisen foolihapon muuttumisprosessissa aktiiviseksi folaatiksi. Maksan kyky muuttaa foolihappoa 5-MTHF:ksi on kuitenkin huono ja hyvin vaihteleva dihydrofolaattireduktaasi-entsyymin takia. Sen seurauksena muodostuu hajoamatonta foolihappoa, jota kertyy vähitellen elimistöön. Joillakin henkilöillä (ei ole ollenkaan harvinaista) on ruuasta saatavan ja keinotekoisen foolihapon muuttuminen bioaktiiviseksi muodoksi epätäydellistä MTHFR entsyymin kapasiteetin takia, mikä määräytyy meidän geenien perusteella.

Bioaktiivinen folaatti on jo siinä lopullisessa muodossa, mitä elimistö pystyy hyvin hyväksymään. Sitä ei enää tarvitse muuttaa, joten entsyymin aktiivisuudella ei ole tässä sellaista roolia. Monet geenitestit sisältävät MTHFR geenin GG genotyypin testin, mistä voi päätellä henkilön folaatin aineenvaihdunnan aktivisuutta.

Lisäaineettomat

Folaatin tabletit sisältävät ainoastaan luonnollisia ainesosia. Tabletit ovat
kooltaan pieniä ja niitä on helppo niellä. Tabletit sopivat myös vegaaneille.

Kehitetty Virossa, valmistettu Suomessa

Folaatti on kehitetty Virossa ja valmistettu Suomessa Seinäjoella. Tarkistamme jokaisen uuden erän jälkeen folaatin pitoisuuden.

KUINKA PALJON FOLAATTIA PÄIVÄSSÄ?

On hyvä tietää kuinka paljon folaattia saat normaalisti päivittäin ruuasta ja tarvittaessa voit käyttää folaattilisää.

Voit puolittaa tabletin ja käyttää myös 200 mcg folaattia päivittäin riittävän folaatin tarpeen takaamiseksi.

Raskautta suunnitteleville ja jo raskaana oleville suositellaan päivittäin 400 mcg lisää folaattia.

AIKUISET

300-400 MCG

RASKAANA OLEVAT JA RASKAUTTA SUUNNITTELEVAT

500 MCG + 400 MCG TÄIENDAV FOLAAT

IMEVÄISIKÄISET JA LAPSET

50-330 MCG

FOLAATTI VERKKOKAUPASSAMME