Meiltä on aika usein kysytty, jos ja kuinka paljon vaikuttaa Nôgelin raudan ravintolisässä nokkonen veren hyytymiseen? Nokkosta ja nokkosuutetta löytyy itse asiassa useissa rautapreparaateissa (erittäin nestemmäisissä ravintolisissä), joten nokkonen on raudan ravintolisissä jo tunnettu ainesosa. Jos sinulla on samoja kysymyksiä, on hyvä, että olet lukemassa tätä blogia. Puhumme tarkemmin, mitä nokkonen sisältää ja mistä sellainen näkymä on tullut. Nokkosessa on runsaasti A, C, B ja K-vitamiinia, tässä tapauksessa kiinnostaa meitä erittäin juuri K-vitamiini – miksi?

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan veren hyytymiseen ja kalsiumin tason säätelemiseen luustossa. K-vitamiini osallistuu myös kudosten ja verisuonten seinien kalkkeutumisen estävän proteiinin tehtävään. K-vitamiini esiintyy kahdessa muodossa: K1 eli fyllokinooni ja K2 eli menakinooni. K2-vitamiinia tuottavat suolistobakteerit ja sitä löytyy myös tietyissä fermentoiduissa juustoissa ja Japanin suositussa soijaruuassa nattossa.
On todettu, että suomalaiset saavat ruokavaliosta liian vähän K-vitamiinia. Aikaisemmin ajateltiin, että K-vitamiinia tarvitaan vain veren hyytymistekijöiden muodostumiseen. Viimeisen 20 vuoden aikana on kertynyt paljon tutkimustietoa ja K-vitamiinilla onkin paljon enemmän tehtäviä.
Tärkeimmät K1-vitamiinin lähteet ovat esimerkiksi peruna, kaura, maissi, pavut, nokkonen, kaali, hapankaali, persilja, rypsiöljy, ruusunmarjat, vehnäleseet, herneet ja monet muut vihreät lehtivihannekset ja kasvisöljyt. K1-vitamiinia löytyy myös maksassa, lihassa, maitotuotteissa, kananmunan keltuaisessa, erilaisissa hedelmissä ja marjoissa. K1-vitamiini imeytyy vihanneksista vain noin 10%.
Epäriittävä K-vitamiinitaso voi ihmiselle aiheuttaa helpommin mustelmia ja verenvuotoja, esimerkiksi nenäverenvuotoa ja verta vuotavia ikeniä ja anemiaa. Vastasyntyneille annetaan syntyessä K-vitamiinin pistos, joka annetaan vauvoille veren hyytymishäiriöiden ehkäisyä varten. Aikuisilla esiintyy K-vitamiinin epäriittävää tasoa harvoin. K-vitamiinilla ei ole elimistössä isoja varastoja, varastot ovat pääosin maksassa, sydämessa ja haimassa ja K-vitamiini erittyy elimistöstä ulosteen mukana [3].
K-vitamiinilla ei ole erityistä suositeltavaa vuorokausiannosta, mutta elimistö tarvitsee K-vitamiinia noin 75-140 mikrogrammaa päivässä [1]. Sen määrän (75 mcg) saa esimerkiksi 50 grammasta keitetystä parsakaalista, 150 grammasta kiivistä tai noin 70 grammasta keitetystä kaalista [2]. USA-ssa on K-vitamiinin suositeltava vuorokausiannos miehillä 120 ja naisilla 90 mikrogrammaa. Tämä vuorokausiannos ottaa huomioon vitamiinin tarpeen veren hyytymisessä, mutta ei huomioi K-vitamiinin tarvetta luustolle ja kudoksille [3]. Keitetyssä nokkosessa on K-vitamiinia noin 500 mikrogrammaa per 100 grammaa, joten jos syömme 100 gramma keitettyä nokkosta, saisimme yli 600% suositellusta vuorokausiannoksesta. Nokkonen ei ole kovin yleisesti käyetty elintarvike ja jos sitä lisätäänkin esimerkiksi salaatteihin, on määrät pienet ja yleensä ei keitetyssä muodossa. Viron Kansanterveyden Kehitysinstituution mukaan ei ole todisteita runsaan luonnollisen K-vitamiinin saannin myrkyllisyydestä. Jopa isoissa määrissä luonnollisen K-vitamiinin saantia ei pidetä myrkyllisenä. K-vitamiinin myrkyllisyyteen liittyy keinotekoinen K3-vitamiini (menadiooni) [3].
K1-vitamiinin puoliintumisaika on noin 1,5 päivää eli jo siinä ajassa vähenevät elimistön K-vitamiinin varastot puolen verran. Myös K2-vitamiinin puoliintumisaika on vain 3 päivää. Se on myös syy, miksi luonnollista K-vitamiinia ei pidetä vaaralliseksi myös isoissa määrissä.

Nôgel perustuu virolaiseen villinokkoseen, jonka raskasmetallien ja kivennäisaineiden pitoisuus on laboratoriossa tarkistettu. Nokkosta kerää Nôgelin yhteistyökumppani aina samoilta alueilta Etelä-Virosta luomusertifioiduilta alueilta. Raudan ravintolisässä on nokkonen kuivatun jauheen muodossa.
Olemme tarkistanut laboratoriossa Nôgeli raudan ravintolisän K-vitamiinin pitoisuuden. Joten saisit tabletista 100% K-vitamiinin vuorokausiannoksesta (eli noin 75 mikrogrammaa), täytyy annostella 37 tablettia 30 mg rautaa tai 107 tablettia 60 mg superrautaa! Ja myös siinä tapauksessa kyseessä on vain 100% vuorokausiannoksesta, joka verrattuna Yhdysvaltojen suositeltavaan vuorokausiannokseen on muutenkin aika vähän. Yksi 30/60 mg tabletti sisältää K-vitamiinina vain 2/0,67 mikrogrammaa eli noin 2,7/0,9% vuorokausiannoksesta. Lasten rautasiirappi sisältää K-vitamiinia 10 ml vuorokausiannoksessa alle 0,7 mikrogrammaa eli alle 0,9% vuorokausiannoksesta. Vertailuna voi tuoda keitetyn lehtikaalin – yhdestä mukillisesta saa noin 1000 mikrogrammaa eli noin 1333% vuorokausiannoksesta eikä kukaan laske lehtikaalin K-vitamiinin sisältöä syötäessä.
Nokkosta ei siis kannata pelätä rauta-ravintolisässä – nokkonen on kivennäisaineiden ja vitamiinien sisällön ansiosta oikea superruoka. Rauta-ravintolisässä on se luonnollinen täyteaine, joka sisältää myös rautaa ja C-vitamiinia – tavalliset täyteaineet, joita ravintolisistä voi löytää on esimerkiksi selluloosa, magnesiumstearaatti, maltodekstriini, erilaiset tärkkelykset, talkki ja C-vitamiinina keinotekoinen askorbiinihappo. Tässä vain muutama esimerkki. Nôgel arvostaa puhtaita ja luonnollisia ainesosia, joten tavallisilla täyteaineilla ei ole Nôgelin ravintolisissä asiaa.
Lähteet:
[1] Viron Ruokavirasto
[2] Viron Terveyden Kehityksen Instituutio
[3] A. Aro, M.Mutanen, M.Uusitupa. Ravitsemustiede, 4.-7.volyymi, 2017.