Olet varmasti huomannut, että rautavalmisteisiin on melkein aina lisätty askorbiinihappo eli keinotekoinen C-vitamiini. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joten sillä on rautavalmisteissa tärkeä rooli. Ravintolisissä löytyy myös acerola-tabletteja ja kirsikkajauhetta, jotka ovat luonnolliset C-vitamiinin lähteet. Nôgelin rauta-ravintolisissä on käytetty pakastekuivattua acerola-kirsikkajauhetta, joka on viljelty ilman keinotekoisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita.

Miten keinotekoinen askorbiinihappo ja luonnollinen acerola-kirsikkajauhe eroaa toisistaan?

Keinotekoista askorbiinihappoa valmistetaan yleensä fermentoidusta maissisiirapista, joka on usein geenimuunneltu eli GMO raakaaine. Melkein 80% koko keinotekoisesta askorbiinihaposta tuotetaan Kiinassa. Maissisiirappi ei itse sisällä C-vitamiinia, mutta yksi mahdollisuus on käsitellä sitä asetonilla. Askorbiinihapon valmistuksessa käytetään erilaisia menetelmiä, mutta kaikkien peruste on glukoosi ja fermentointi. Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen askorbiinihapon käyttö nostaa miehillä munuaiskivien riskiä [1]. On myös havaittu, että 1000–2000 mg päivittäinen askorbiinihapon käyttö nosti virtsateiden oksalaattia ja nosti sitä kautta munuaiskivien riskiä sekä miehillä että naisilla [2]. Sellaisia määriä C-vitamiinia saadaan yleensä ravintolisistä, ei luonnollisessa muodossa ruuasta. Monella ihmisellä voi askorbiinihappo aiheuttaa päänsärkyä, ripulia, pahoinvointia, oksentelua, vatsakouristuksia ja närästystä, silloin kun käytetään isompia määriä.

Acerolakirsikat kasvavat pääosin Brasiliassa. Niissä on paljon luonnollisessa muodossa C-vitamiinia. Acerolan C-vitamiinin ravintolisät, sekä tabletit että jauhe, ovat jo vuosia olleet saatavilla apteekeissa ja myymälöissä. 100 grammaa pakastekuivattua acerola-kirsikkajauhetta sisältää luonnollista C-vitamiinia noin 15 000 – 20 000 milligrammaa. 

C-vitamiinin lisäksi acerola-kirsikkajauhe sisältää myös karotenoiteja, antioksindatteja kuten antosyaniinit, bioflavonoidit, erilaisia makro- ja mikroravintoaineita ja vitamiineja. Keinotekoisen ja luonnollisen C-vitamiinin imeytymisessä ei ole havaittu suuria eroja, mutta mieluummin suositellaan käyttää luonnollisia C-vitamiinin lähteitä. Silloin keho saa C-vitamiinin lisäksi myös runsaasti muita hyödyllisiä ravintoaineita ja vitamiineja! Se on yksi syy, miksi Nôgelin rauta-ravintolisissä on käytetty pakastekuivattua acerola-kirsikkajauhetta ja lasten rautasiirapissa appelsiinia (viljelty ilman keinotekoisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita) – raudan imeytymisen edistämiseksi luonnollisella tavalla!


Lähteet:

[1] Massey et al. Ascorbate increases human oxaluria and kidney stone risk. J Nutr. 2005 Jul;135(7):1673-7[2] Ferraro et al. Total, Dietary, and Supplemental Vitamin C Intake and Risk of Incident Kidney Stones. Am J Kidney Dis. 2016 Mar67(3):400-7

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights