Rauta on tärkeä kivennäisaine. Se on välttämätön, mutta myös vaarallinen aine, koska kyseessä on siirtymämetalli, joka on hyvin reaktiivinen. Vapaassa muodossa oleva rauta aiheuttaa oksidatiivista stressia ja vahingoittaa soluja.
Elimistössä ei ole varsinaista raudanpoistojärjestelmää. Rauta poistuu elimistöstä pääosin kuolleiden suolisto- ja ihosolujen ja verenvuotojen kautta. Rankan fyysisen aktiviteetin yhteydessä poistuu pieni määrä rautaa myös hien ja virtsan mukana [1].
Tavallisten kuukautisten aikana naiset menettävät vertaa noin 25-45 ml, kuukautisvuodon yläraja on noin 80 ml. Yli 80 ml kuukautisvuotoa sanotaan runsaiksi kuukautisiksi ja se voi aiheuttaa naisille raudanpuuteanemiaa. Joka kolmas nainen kärsii raudanpuuteanemiasta jossain elämän vaiheessa. 9-14% fertiilisessä iässä olevista naisista kärsii säännöllisesti runsaista kuukautisista [2].
1 ml verta sisältää 0,5 mg rautaa. Jo muutaman millilitran suuruinen verenvuoto voi aiheuttaa elimistössä negatiivisen raudan tasapainon [3]. Kun kuukautisvuoto on 80 ml, elimistö menettää rautaa noin 40 mg.
Raudanpuuteanemia kehittyy hitaasti: ensin elimistön maksassa, pernassa ja luuytimessä olevat rautavarastot tyhjenevät, joka aiheuttaa matalan ferritiinitason. Ferritiinipitoisuuden tarkistamista arvioidaan parhaaksi näytteeksi raudanpuutteen diagnosoinnissa. Ferritiini on akuutin faasin proteiini ja sen arvo on korkeampi esimerkiksi tulehduksellisissa tiloissa, maksapatologian, kasvainten ja muiden tulehduksellisten sairauksien aikana. Joten korkea ferritiinitaso voi piilottaa raudanpuutteen. On hyvä tarkistaa myös liukoisten transferriinireseptoreiden arvo, johon erilaiset sairaudet ei vaikuta. Raudanpuutteen tapauksessa transferriinitaso (rautaa kuljettava proteiini) ja liukoisten transferriinireseptorien arvo (STfR) on kohonnut. Liukoisen transferriinireseptorin määrä kohoaa raudanpuutteessa.
Käytä kuukautiskuppia selvittääksesi kuukautisvuodon määrän! Jos sinun pitää vaihtaa siteitä tai tampooneja muutaman tunnin kuluttua, veressä esiintyy yli 2,5 cm kokoisia verihyytymiä ja kuukautiset kestävät yli 8 päivää, sinulla on todennäköisesti runsaat kuukautiset [2].
Jos epäilet, että sinulla on runsaat kuukautiset ja olet mitannut kuukautisvuodon määrän, keskustele gynekologin kanssa. Gynekologi voi ehdottaa erilaisia testejä ja gynekologista tukimusta. Gynekologinen tutkimus ja verinäytteet yleensä jo riittävät. Runsaille kuukautisille voi olla monta syytä:
- kohtuun liittyvät syyt, jotka muodostavat jopa puolet tapauksista: hyvänlaatuiset muutokset, kohdun limakalvon paksuuntuminen, adenomyoosi, kuparikierukka, tulehdus tai huonolaatuinen kasvain
- systeemiset syyt: esimerkiksi hypotyreoosi, ylipaino, hoitamaton diabetes, von Willebrandin tauti
- tietyt lääkkeet: esim. aspiriini, varfariini, omega-3 ravintolisät, valproaatti
- muut erilaiset syyt [2]
Mitä enemmän vertaa kuukautisten aikana poistuu, sitä isompi on riski, että hemoglobiini laskee. Jos tiedät runsaiden kuukautisten syyt ja niitä ei voi välttää, keskutele gynekologin tai yleislääkärin kanssa. Ehkä olisi järkevä annostella pieni määrä rautaa kuukautisvuodon aikana.
Rautabisglysinaatti on vatsaystävällisempi rautasuola sen molekyylistruktuurin ja korkean biosaatavuuden ansioista. Kyseisessä muodossa oleva rauta aiheuttaa vähemmän sivuvaikutuksia, erityisesti pienissä määrissä kuten 30 mg rautaa päivässä. Rautabisglysinaatti ei ole yhtä reaktiivinen kuin muut kaksivalenttiset rautasuolot ja aiheuttaa sen ansiosta vähemmän oksidatiivista stressiä. Lue lisää rautabisglysinaatista tästä.
Kuukautisverenvuodon korvaamiseksi voit annostella 30 mg rautaa (rautabisglysinaatin muodossa) päivittäin (runsaat kuukautiset) tai joka toinen päivä kuukautisvuodon aikana. Kyseinen määrä rautaa auttaa ylläpitämään elimistön ferritiinitasoa.
Lähteet:
[1] Tiiu Vihalemm. Raud – väga vajalik ja samas ohtlik mineraalaine. Toitumisteraapia nr 4, 2012/2019.
[2] Gynecologist Ivi Saar – Valvekliinik.
[3] M.Sinisalo, P.Collin. Suomen Lääkärilehti 37/2016 vsk 71.