Ravintolisien pakkauksia lukiessa voi usein hämmentyä – magnesiumstearaatti, etyyli- ja hydroksipropyylimetyyliselluloosa, maltodekstriini, kaliumasesulfaami, sukraloosi, aspartaami… Vaikuttaako joskus, että tämä lista ei ikinä lopu?

Erilaiset lisäaineet voivat olla sekä luonnollisia että keinotekoisia ja niillä voi olla monenlaisia tehtäviä: esimerkiksi magnesiumstearaattia käytetään joko stabilointi- tai emulgointiaineena, hydroksipropyylimetyyliselluloosaa emulgointi- tai paakkuuntumista estävänä aineena, erilaiset makeutusaineet kuten aspartaami ja sukraloosi tekevät tableteista makeamman jne.

Lasitusaineet voivat muuttaa tabletin liukkaammaksi, mutta kokemuksesta on opittu, että yhtä helppo on niellä ilman lasitusaineita tabletti. Usein juuri lapsille tarkoitetut ravintolisät sisältävät erilaisia keinotekoisia makeutus- ja väriaineita. Kuka ei tykkäisi punaisesta nallekarkista? Siinä tapauksessa vanhemman kannattaa miettiä ennen kassaan kiirehtimistä. Erilaisia ravintolisiä ei muutenkaan kannata ostaa kotiin ihan varmuuden vuoksi – monipuolinen terveellinen ruokavalio on kaiken perusta. Ruoka on ja jää aina parhaaksi mahdolliseksi tavaksi saada elimistölle tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet. Jos elimistössä on jo tietyn vitamiinin tai kivennäisaineen puutostila, silloin ota myymälässä hetki ja tarkistaa tuotteen ainesosalista, erittäin silloin kun olet ostamassa ravintolisiä lapsille!

Toivottavasti alla oleva taulu auttaa sinua seuraavan kerran kun vierailet apteekissa tai myymälässä. Taulussa on kuvattu muutama esimerkki Suomessa myytävien ravintolisien lisäaineista. Samanlaisia lisäaineita ja paljon muitakin löydät myös Suomen ulkopuolelta myytävissä ravintolisissä. Lista ei ole lopullinen.

Käsimyyntilääkeiden kanssa kannattaa olla erittäin huolellinen. Niistä voi löytyä Suomessa esimerkiksi mahdollisena kantserogeenina (syöpää aiheuttavaa) tunnettuna polysobraatti 80 emulgointiainetta, mahdollisia ihoreaktioita aiheuttavaa punaista rautaoksidia (elintarvikeväri), mahdollisia allergisia reaktioita aiheuttavaa atsorubiinia, karmosiinia (atsoelintarvikeväri); Australiassa, Norjassa ja USA-ssa kantserogeenina kiellettyä kinoliinikeltaista ja paljon muitakin “mielenkiintoisia” lisäaineita.

Lisäaine Tehtävä Hyödyllistä tietoa
magnesiumstearaatti, E572
emulgointiaine, stabilointiaine Magnesiumstearaatti voi olla sekä eläinperäistä että kasvisperäistä alkuperää. Se koostuu steariinihaposta ja magnesiumista, jota löytyy esimerkiksi sianrasvasta, voista, kanasta, naudanlihasta, kalasta ja lehmänmaidosta. Kasvisperäistä steariinihappoa löytyy esimerkiksi palmu- ja puuvillasiemenöljystä. Puuvilla on yksi yleisempiä GMO taimia, jota ruiskutetaan runsaasti torjuntaaineilla.

Pakkauksessa yleensä lukee jos tuotteessa on käytetty kasvisperäistä versiota.

sellakka, E904 lasitusaine Sellakkaa valmistetaan Kerria lacca nimisen ötökän eritteistä, joten se on eläinperäinen lasitusaine.
ammooniummetakrylaattikopolymeeri, metakryylihappokopolymeeri stabilointiaine Akryylipolymeereja. Keinotekoisia polymeereja valmistetaan yleensä öljystä. Polymeereja on mahdollista tuottaa myös luonnollisesta raaka-aineesta. Keinotekoiset polymeerit ovat kuitenkin paljon edullisemmat kuin luonnolliset, joten niitä löytyy markkinoilla myös enemmän.
maltodekstriini stabilointaine Maltodekstriinia valmistetaan Europassa yleensä vehnästä, USA-ssa käytetään maissia (yleensä GMO raaka-aine). Maltodekstriini on voimakkaasti käsitelty polysakkariidi, jolla on korkea glykeeminen indeksi. Ravintolisien tuottajat eivät tuo ainesosalistassa esiin, mistä raaka-aineesta maltodekstriini on valmistettu.

Keliakiaa sairastavilla ja vehnäallergiasta kärsivillä henkilöillä olisi hyvä välttää maltodekstriiniä jos maltodekstriini tai sitä sisältävät tuotteet ovat aikaisemmin aiheuttaneet haittavaikutuksia.

talkki, E553b paakkuntumista estävä aine Edullinen talkki eli magnesiumsilikaatti, mitä myydään myymälöissä jauheen muodossa, löytyy usein myös ravintolisistä. Paakuntumista estävä aineena täytyy talkin olla asbestivapaa. Suuri osa ravintolisistä valmistetaan Suomen ulkopuolella, joten ei voi olla täysin varma, että kyseessä on tarkistettu asbestiton talkki. Asbesti on vaarallista sisään hengittäessä, se vahingoittaa keuhkoja ja aiheuttaa syöpää.
glyserooli, E422 kosteudensäilyttäjä Glyserooli, tunnettuna myös glyseriininä, on ravintolisissä yleisesti käyetty. Glyseroolia voi valmistaa sekä eläinperäisestä että kasvisperäisestä rasvasta. Glyserooli on usein saippuantuottamisen sivutuote. Markkinoilla löytyy myös glyseroolia, joka on tuotettu öljystä.
titaanidioksidi, E171 elintarvikeväri Laboratoriohiirten kokeissa on havaittu, että elintarvikeväri titaanioksidi voi vahingoittaa munuaisia ja aiheuttaa tulehdusta. Titaanidioksidi on vaarallisempi sisään hengittäessä – vuonna 2010 lisäsi IARC (Kansainvälinen Syöväntutkimuslaitos) titaanioksidin 2B eli “ihmisille mahdolliset karsinogeenit” ryhmään. Titaanidioksidi on kielletty Saksassa ja tällä hetkellä keskustellaan aineen klassifikaation muuttamisesta Euroopan Komisiossa. Myös Ranska on suunnitellut kieltää aineen syöpäriskin takia.
ksylitoli, E967

sorbitoli, E420

maltitoli, E965

makeutusaineet Ksylitolin, sorbitolin ja maltitolin kaltaiset makeutusaineet sisältävät kaloreita ja nostavat verensokeria, joten niitä ei suositella diabeetikoille. Sellaisten makeutusaineiden runsas käyttö voi aiheuttaa vatsakipuja ja ripulia.
kaliumasesulfaami, E950

aspartaami, E951

sukraloosi, 955

keinotekoiset makeutusaineet Keinotekoiset makeutusaineet eivät sisällä hiilihydraatteja eikä kaloreita, joten ne eivät nosta verensokeria. Sellaisia makeutusaineita ei suositella lapsille, raskaana oleville eikä ihmisille, joilla on munuais- tai maksaongelmia. Keinotekoisten makeutusaineiden mahdollisia haitallisia vaikutuksia ovat esimerkiksi sokeritauti, leukemia, suoliston pH tason muutokset ja suoliston mikroflooran häiriöt (vähemmän hyödyllisiä bakteereja suolistossa). Keinotekoisia makeutusaineita kannattaa välttää.

Nôgelin raudan ravintolisät sisältävät hyvin imeytyvän rautabisglysinaatin lisäksi vain neljää luonnollista ainesosaa: virolainen nokkosjauhe, acerola eli hapankirsikka, Korean klorella ja karnaubavaha (viljelty ilman keinotekoisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita). Ravintolisien raudan ja C-vitamiinin pitoisuudet ovat laboratoriossa tarkistettu.

Virolainen nokkosjauhe on tietyllä alueella kasvanut villinokkosesta jauhettu jauhe ja sen raskasmetalli- ja kivennäisaineiden pitoisuus on yhteistyössä Viron Maatalousyliopiston kanssa laboratoriossa tutkittu. Jokaisen uuden nokkosen erän raskasmetallipitoisuus tutkitaan laboratoriossa. Nôgelin nokkonen on hyvin puhdas villinokkonen. Koska laatu ja raaka-aineen puhtaus ovat meille tärkeitä, on raudan ravintolisät valmistettu ilman magneesiumstearaatia, elintarvikevärejä, säilöntä-, makeutus- ja keinotekoisia lisäaineita ja eivät sisällä laktoosia, kaseiinia, hiivaa, soijaa, GMO-ta, maissia, liivatetta, eläinperäisiä ainesosia ja ovat luonnollisesti gluteenittomia. Miksi tehdä asioista vaikeata kun pärjää myös helpommalla.

Lähteet:

Viron Ruokateollisuuden Säätiö
A.Aro, M.Mutanen, M.Uusitupa. Ravitsemustiede, 4.-7.volyymi, 2017
Kansainvälinen Syöväntutkimuslaitos – Titaanidioksidin monografia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights