Olemme aikaisemmin kirjoittaneet B12-vitamiinista, erilaisesta vesiliukoisesta vitamiinista, mitä kertyy elimistöön. Lue, miten B12-vitamiini eroaa muista vesiliukoisista vitamiineista TÄSTÄ. Lue TÄSTÄ, mitkä ovat tavallisimmat B12-vitamiinin puutoksen syyt.
B12-vitamiinin puutosta esiintyy paljon enemmän kuin luullaan. Vuonna 2018 Tarton Yliopiston Klinikan tehdyssä tutkimuksessa sanottiin, että B12-vitamiinin puutos tulee hyvin esiin vastasyntyneiden seulontatutkimuksissa. Tarton Yliopiston tekemässä tutkimuksessa todetaan, että Virossa (tutkimuksen) kolmen vuoden aikana löydettiin 14 vastasyntynyttä, joilla todettiin synnynnäinen B12-vitamiinin puutos. Tämä nostaa synnynäisen B12-vitamiinin puutoksen esiintyvyyttä Virossa 33,8/100 000, joka on huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin luultiin [1]. Näiden vastasyntyneiden joukossa ei ole kuitenkaan niitä vastasyntyneitä, joiden B12-vitamiinin taso on ollut syntyessä riittävä, mutta puutos on kehittynyt ensimmäisen vuoden aikana.
Aikaisemmin on arveltu, että sekasyöjä saa ruuasta tarpeeksi B12-vitamiinia ja B12-vitamiinin puutos liittyy tiukkaan vegaaniseen tai kasviperäiseen ruokavalioon, lyhyen suolen syndroomaan, köyhyyteen ja nälkään, pernisiooseen anemiaan ja suolen kirurgiaan. Nykyään kuitenkin tiedämme, että alhaisen B12-vitamiinin tason yksi syy voi olla esimerkiksi atrofinen gastriitti eli mahan limakalvon tulehdus, joka aiheuttaa erilaisten vitamiinien ja myös kivennäisaineiden imeytymishäiriöitä. Sitä voi aiheuttaa Helicobacter pylori infektio, mitä esiintyy paljon myös Suomessa. Myös eläinperäisen ruuan määrän vähentäminen ruokavaliossa vähentää ruuasta saatavan B12-vitamiinin määrää. B12-vitamiinia saamme kuitenkin hyvin B12-vitamiinilla täydennetyistä elintarvikkeista. Kun päätämme vaihtaa runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävät maitotaloustuotteet kauratuotteisiin, joissa on runsaasti hyvää pehmeää rasvaa, saamme riittävästi B12-vitamiinia. Tärkeä on korvata – kun jätämme jonkun kivennäisaineen tai vitamiinin hyvän lähden pois ruokavaliosta, meidän täytyy korvata se joillakin. Kalsiumilla ja vitamiineilla, ml B12-vitamiinilla, täydennetyt kauratuotteet ovat erinomainen vaihtoehto maitotaloustuotteille. Näin voimme taata, että saamme ravinnosta riittävästi sekä kalsiumia että juuri B12-vitamiinia. Kun päätämme jättää kaikki eläinperäiset elintarvikkeet pois ruokavaliosta, olisi hyvä käyttää B12-ravintolisää.
Miksi B12-vitamiinin tulisi olla yksi odotusajan vitamiineista?
Tiedämme, että rintamaito sisältää kaikki imeväisikäiselle tarvittavat ravintoaineet, ml B12-vitamiinia (paitsi riittävästi D-vitamiinia). Nykyään B12-vitamiinin puutosta esiintyy kuitenkin vauvoilla ja taaperoilla paljon enemmän kuin luullaan. Sen yksi tavallisimmista syistä on äidin raskaudenaikainen alhainen B12-vitamiinin taso ja vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus rintamaidossa. Myös äidinmaidonkorviketta saavilla lapsilla on B12-vitamiinin puutoksen riski jos äidillä on odotusaikana ollut alhainen B12-vitamiinin taso. Sikiö tankkaa B12-vitamiinia juuri raskauden aikana.
Jotkut tieteilijät ovat sitä mieltä, että odotusaikana B12-vitamiinin käyttö on vahvempi vauvan B12-vitamiinin tason indikaattori verrattuna äidin odotusaikaiseen B12-vitamiinin tasoon [5]. Näin annetaan vihreä valo raskauden aikana B12-vitamiinin käytölle vauvojen B12-vitamiinin puutoksen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Siitä huolimatta kannattaa tarkistaa odottavan äidin B12-vitamiinin taso heti raskauden alussa ja tarvittaessa aloittaa B12-vitamiinin käyttö. B12-vitamiinia saa käyttää myös profylaktisestikin ja siihen sopii 100-200 mcg vuorokaudessa. Myös odotusajan vitamiinit sisältävät usein B12-vitamiinia.
Ensimmäisten elinviikkojen aikana B12-vitamiinin taso laskee melko nopeasti, joka on normaalia. B12-vitamiinin taso on alhaisimmilla 6 viikon- 6 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Lapsilla on käytössä myös omat B12-vitamiinin viitearvot B12-vitamiinin puutoksen ylidiagnosoimisen vähentämiseksi [1].
B12-vitamiinin pitoisuus rintamaidossa riippuu imettävästä äidistä – minkälainen on B12-vitamiinin taso ollut raskauden ja imetyksen aikana. B12-vitamiinin taso voi olla vielä viitearvojen sisällä, mutta matalahko. Tässä pitäisi ottaa huomioon, että B12-vitamiinin määrä kudoksissa loppuu ennen kuin veressä, joten B12-vitamiinin analyysi ei täysin kuvaa B12-vitamiinin tasoa elimistössä. B12-vitamiinin puutosta esiintyy vielä viitearvojen sisällä olevilla arvoilla [1]. Tulokset alle viitearvon alarajan viittavat selkeästi B12-vitamiinin puutokseen. Lähellä viitearvojen alarajaa olevat tulokset, mutta vielä viitearvojen sisällä, aikuisilla <250 pmol/L (viitearvo 138–652 pmol/l, Synlab Viro) ovat usein epäselviä ja sen takia tarvitaan aktiivisen B12-vitamiinin eli holotranskobalamiinin mittaus [2]. Holotranskobalamiinin viitearvo Synlabissa (ja muissakin laboratorioissa) on >35 pmol/l, mutta Helsingin Yliopistollinen Sairaala (HUS) tuo selkeästi esiin, että suositeltava viitearvojen alaraja tulisi olla 70 pmol/l riippumatta nykyisestä alarajasta, joka on 35 pmol/l. Holotranskobalamiinin arvot alle 70 pmol/l voivat vielä viitata B12-vitamiinin puutokseen. Silloin voi käyttää lisätutkimuksina homokysteiinin tai spesifisemman, metyylimalonaatin arvon mittausta, joka lääkärityössä ei ole niin tavallinen. Yleensä käytetään B12-vitamiinin kokonaismittausta, joka sisältää sekä aktiivista että inaktiivista muotoa ja se ei ole puutoksen diagnoisinnissa paras analyysi. Jos aktiivisen B12-vitamiinin, holotranskobalamiinin, taso on jo alle 20 pmol/l, viittaa tulos vahvasti B12-vitamiinin puutokseen. Holotranskobalamiini on puutoksen diagnoisinnissa luotettavampi mittaus, mutta terveydenhuollossa tulee peliin sen mittauksen kalliimpi hinta.
B12-vitamiinin puutoksen diagnosointi ennen mahdollisten oireiden ilmeentymistä on tärkeää. B12-vitamiinin puutoksessa metyylimalonaatin pitoisuus virtsassa suurenee, rasvahappojen synteesi häiriintyy ja epänormaalit rasvahapot yhdistettynä hermosolujen rasvoihin aiheuttavat demyelinisaation ja hermovaurioita. Metyylimalonaatin kertyminen elimistöön voi aiheuttaa myös megaloblastisen anemian [1].
B12-vitamiinin aktiivisen muodon, holotranskobalamiinin, arvo tulisi olla >70 pmol/l B12-vitamiinin puutteen poissulkemiseen. Holotranskobalamiini optimaalinen arvo on kuitenkin >100 pmol/l [4]. Viitearvo kuten aikaisemmin kirjoitimme on >35 pmol/l kohta. Tulos alle 70 pmol/l voi vielä kuvata B12-vitamiinin puutosta [2].
Alhaisen B12-vitamiinin tason kohdalla B12-vitamiinia käytetään imeväisille ja aikuisille yleensä yhtä paljon – 500 mcg B12 vitamiinia (metyylikobalamiinina) kuukauden, jonka jälkeen arvot tarkistetaan uudestaan. Konsultoi annoksesta lääkärisi kanssa. B12-vitamiini on turvallinen vitamiini myös isoimmissa määrissä ja sille ei ole määritetty suurinta vuorokautista saantiarvoa. Aina on kuitenkin viisampi tarkistaa B12-vitamiinin taso ennen käytön aloittamista.
Lähteet:
[1] Reinson K, Künnapas K, Kriisa A, Vals MA, Muru K, Õunap K. High incidence of low vitamin B12 levels in Estonian newborns. Mol Genet Metab Rep. 2018;15:1-5. Published 2018 Jan 11.
[2] HUS. Test S -B12-TC2 päivitetty 19.10.2020 / TS.
[3] L. Aru ja K.Reimand. B12-vitamiini (S, P – Vit B12), holotranskobalamiini (S-HoloTC). Tarton Yliopiston Klinikka. Kliinisen kemian ja laboratorion hematologian osasto.[4] Esa Soppi. Rauta on kova aine. B12-vitamiini. 2020;47-48..[5] Behere RV, Deshmukh AS, Otiv S, Gupte MD, Yajnik CS. Maternal Vitamin B12 Status During Pregnancy and Its Association With Outcomes of Pregnancy and Health of the Offspring: A Systematic Review and Implications for Policy in India. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Apr 12;12:619176.