On yleistä tietoa, että rauta-ravintolisät aiheuttavat vatsakivun ja pahoinvoinnin lisäksi (harvemmin) ummetusta – yleisin sivuvaikutus. Miksi rauta aiheuttaa ummetusta?

Vaikka rautabisglysinaatti tunnetaan kaksiarvoisten rautasuolojen joukossa vatsaystävällisenä ja se aiheuttaa harvemmin sivuvaikutuksia [1], jotkut ihmiset ovat herkempiä raudan sivuvaikutuksille kuin toiset. Rautabisglysinaatti voi aiheuttaa joillekin ihmisille ummetusta. Mitä isompi määrä rautaa annostellaan, sitä isompi on myös sivuvaikutusten riski [1]. Esimerkiksi Rauta 30 mg ja Lasten rautasiirappi 25 mg aiheuttavat harvoin sivuvaikutuksia, koska päivittäinen raudan määrä on vain 25–30 mg. Superrauta on 60 mg eli kaksi kertaa enemmän. Superrautaa kuitenkin tarvitaan jo diagnosoidun anemian tapauksessa ja se on yleensä myös raskaana olevien valinta. Monilla ihmisillä rautabisglysinaatti ei aiheuta lainkaan sivuvaikutuksia riippumatta raudan määrästä.

Raudan pitää muuttua ferroraudaksi Fe2+, jotta se voisi imeytyä ohutsuolen pohjukaissuolessa [1]. Melkein kaikki Suomessa käsimyynnissä olevat rautapreparaatit sisältävät ferrorautaa. Ferriraudan Fe3+ (esim. Maltofer) pitäisi ensin muuttua ferroraudaksi. Osa ferriraudasta ei imeydy. Imeytymätön rauta ruokkii paksusuolessa pahoja bakteereita. Myös osa ferroraudasta jää imeytymättä.

VINKKEJÄ UMMETUKSEN EHKÄISYYN

  • suosi käsimyynnin rautapreparaateissa rautabisglysinaattia (korkea biosaatavuus ja vatsaystävällisempi ferrorauta)
  • kun aloitat Superrauta 60 mg käytön ja tiedät, että rauta-ravintolisät ovat aikaisemmin aiheuttaneet sinulle ummetusta, puolita tabletti ja ota ensimmäisen viikon aikana 30 mg
  • jos ensimmäisen viikon aikana ei ole ummetusta, aloita käyttämään kokonainen tabletti päivässä eli 60 mg
  • rautaa voi annostella myös joka toinen päivä  – rautakuuri on silloin pidempi, mutta sivuvaikutusten riski on pienempi (raskauden aikana on suositeltava annostella rautaa päivittäin)

VINKKEJÄ UMMETUKSEN LIEVENTÄMISEEN

  • juo paljon vettä – usein aliarvioidaan veden juomisen tärkeys
  • liiku tarpeeksi – istuva elämäntapa aiheuttaa ummetusta ilman rautaakin
  • syö kuitupitoista ruokaa: syö täysjyvätuotteita, marjoja, hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja -> kuitu lisää ulosteen määrää ja edistää suolen toimintaa
  • kokeile kuivattuja luumuja – kourallinen kuivattuja luumuja edistää myös suolen toimintaa
  • käy säännöllisesti vessassa – vältä pidättelemistä
  • vältä ummetusta aiheuttavia ruokia: raakoja kovia banaaneja, vehnätuotteita, paljon mustikoita ja mustaherukoita, lihapitoinen ruokavalio, paljon lehmänmaitoa ja juustoa
  • käytä hapennettuja tuotteita: hapankaali, jugurtti (myös kasvisperäiset jugurtit ovat hapennettuja tuotteita), suolakurkku, natto, miso, tempeh, hapennetut soijatuotteet – hapennetut tuotteet sisältävät eläviä bakteereja ja rikastavat suolen mikroflooraa

Myös tietyt lääkkeet ja terveystilat voivat aiheuttaa ummetusta. Ota yllä mainitut vinkit erityisesti huomioon jos:

  • olet raskaana – aineenvaihdunta hidastuu raskauden aikana, jotta sikiö saisi kaikki tarvittavat kivennäisaineet ja vitamiinit normaalia kehitystä varten. Lue lisää raskaudesta ja raudasta TÄSSÄ.
  • olet iäkkäämpi -> vanhemmat ihmiset kärsivät usein ummetuksesta ilman rauta-ravintolisiäkin [2]
  • käytät tiettyjä lääkkeitä: esimerkiksi kipulääkkeet opioidid, jotkut Parkinsonin taudin ja psyykenlääkkeet, diureetit (nesteenpoistolääkkeet, suurentavat virtsan eritystä) ja verapamiili [2]
  • sinulla on diagnosoitu ärtyvän suolen oireyhtymä [2]

Jos vatsa on jo kovalla ja vessassa käynti sattuu (peräsuolessa on pieni haava ja voit huomata myös vaaleanpunaista verta), jätä seuraavan muutaman päivän aikana rautaa ottamatta. Juo enemmän vettä, syö kuitupitoista ruokaa ja käy säännöllisesti vessassa (haava paraantu yleensä jo muutaman päivän aikana). Kun vatsa on taas normaali voit aloittaa rauta-ravintolisän käytön vaikka joka kolmas päivä. Viikon päästä voit kokeilla ottaa joka toinen päivä ja jos vatsa sallii, voit aloittaa päivittäisen rauta-ravintolisän käytön muutaman viikon kuluttua.

Jos sinulla ei ole diagnosoitu raudanpuuteanemia voit ottaa rautaa joka toinen päivä (raskauden aikana suositellaan kuitenkin päivittäistä käyttöä). Joka toinen päivä annostelu pidentää rautahoitoa, mutta raudan kumulatiivinen imeytyminen on parempi ja sivuvaikutusten riski pienempi [3]. Siinä tapauksessa voit tarkistaa rautaan liittyvät verikokeet kolmen kuukauden kuluttua (yleensä suositellaan kahden kuukauden kuluttua). Raudan ottamista suositellaan joka toinen päivä erityisesti niille, jotka kärsivät tulehduksellisista sairauksista – silloin hepsidiinitaso on korkeampi, mikä vähentää raudan imeytymistä [3]. Lue raudan annostelusta joka toinen päivä ja hepsidiinista meidän blogistamme.

Raudanpuuteanemian tapauksessa on tärkeä hemoglobiinin synteesin normalisoituminen ja sen takia suositellaan syödä rautaa päivittäin. Kun hemoglobiinin synteesi on palautunut normaaliksi, voit halutessasi jatkaa raudan syömistä joka toinen päivä varastoraudan nostamiseksi (ferritiinitaso).


Lähteet:

[1] A.Aro, M.Mutanen, M.Uusitupa. Ravitsemustiede, 4.-7.volyymi, 2017.
[2] Ummetus. Terveyskirjasto Duodecim. 2020. Kustannus Oy Duodecim.
[3] N.Stoffel et al. Iron absorption from oral iron supplements given on consecutive versus alternate days and as single morning doses versus twice-daily split dosing in iron-depleted women: two open-label, randomised controlled trials.The Lancet Haematology. Volume 4, issue 11, PE524-E533, November 01, 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights