Aikaisemmin olemme kirjoittaneet erilaisia artikkeleita raudanpuutteesta ja anemiasta, erilaisista rautasuoloista, kuukautisista ja pikkulasten raudanpuutteesta. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten rautaa annostellaanmiten olisi optimaalista ottaa rauta-ravintolisiä ja mitä on uusissa tutkimuksissa havaittu?

Tähän asti rautahoito on toteutettu päivittäin annosteltuna. Isommat rauta-annokset ovat usein jaettu kahteen annokseen päivän aikana raudan imeytymisen tehostamiseksi suoliston kautta. Piiloutuvan raudanpuutteen aikana (tilanne kun hemoglobiini on vielä viitearvojen sisällä, mutta rautavarastot ovat tyhjenneet), riittää 30–40 mg rautabisglysinaattia 3–4 kuukauden aikana. Tämä suositus koskee raudan ottamista päivittäin. Rautavarastojen täyttyminen kestää jopa puoli vuotta, joten rautahoidon pituus riippuu ihmisen rautavarastoista ja raudan imeytymisestä. Jo anemian tapauksessa, päivittäinen raudan tarve rautabisglysinaatin muodossa on 60–120 mg (Nôgel Superrauta 1-2 tablettia päivässä).

Tiesitkö, että…

Vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että akuutin faasin proteiini hepsidiini säätelee raudan aineenvaihduntaa? Hepsidiini on hormooni, joka säätelee raudan imeytymistä ja sitä tuottaa maksa. Maksalla on raudan aineenvaihdunnassa tärkein rooli. Hepsidiini sitoo ferroportiinin kanssa (tärkein rautaa kuljettava proteiini elimistössä) ja heikentää ferroportiinin aktiivisuutta. Alhainen hepsidiinitaso suurentaa ja korkea taso heikentää raudan imeytymistä. Hepsidiinin kuten myös ferritiinin arvot (molemmat ovat akuutin faasin proteiineja) ovat korkeammat tulehduksellisten suolistosairauksien tapauksessa. Ihmisillä, jotka kärsivät sellaisista sairauksista, rauta ei imeydy hyvin. Rauta-ravintolisät voivat jopa pahentaa suolistoongelmia, joka johtaa vieläkin heikompaan raudan imeytymiseen [1].

Pitäisikö rauta-annos jakaa päivän aikana tai olisiko parempi ottaa rautaa kerta-annoksena?

Samassa vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että raudan imeytyminen oli tehokkaampaa kun rautaa otettiin joka toinen päivä kerta-annoksena verrattuna päivittäiseen käyttöön ja annosten jakamiseen päivän aikana. Kun rautaa otettiin päivittäin ja annoksia jaettiin päivän aikana, naisilla oli korkeampi seerumin hepsidiinitaso. Korkea hepsidiinitaso heikentää raudan imeytymistä [3].

Kyseisiä tutkimuksia on tehty vähän, mutta sveitsiläisen tutkimuksen havainnot ovat hyvin tärkeitä raudanpuuteanemian hoidossa. Raudan ottaminen joka toinen päivä on erittäin hyödyllinen ihmisille, joilla raudan imeytyminen suoliston kautta on heikko ja jotka kärsivät tulehduksellisista suolistosairauksista.

Hepsidiini säätelee raudan kuljetusta plasmaan. Kun hepsidiinitaso on alhainen, ferroportiinin (Fpn) molekyylit kuljettavat rautaa plasmaan. Kun hepsidiinitaso on korkea, hepsidiini sitoo ferroportiiniin ja heikentää sen aktiivisuutta. Silloin plasmaan kulkeutuu vähemmän rautaa [2].


Lähteet:

[1] E.Rossi. Hepcidin – the Iron Regulatory Hormone. Clin Biochem Rev. 2005 Aug; 26(3): 47–49.
[2] T.Ganz.Molecular Control of Iron Transport. JASN February 2007, 18 (2) 394–400.
[3] N.Stoffel et al. Iron absorption from oral iron supplements given on consecutive versus alternate days and as single morning doses versus twice-daily split dosing in iron-depleted women: two open-label, randomised controlled trials.The Lancet Haematology. Volume 4, issue 11, PE524-E533, November 01, 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights