MIKSI RAUTA ON TÄRKEÄ JA MITKÄ OVAT RAUDANPUUTTEEN OIREET?

Rauta on hemoglobiinin ainesosa. Hemoglobiinin tehtävä elimistössä on kuljettaa happea. Elimistön matalat rautavarastot voivat aiheuttaa väsymystä, heikkoutta, hengenahdistusta, kalpeaa ihoa, sydämentykytystä, huimausta, ärtyvyyttä ja vakavan raudanpuutteen seurauksena myös ylävartalon kipuja. Erilaisia oireita on paljon ja tietty oire ei aina välttämättä tarkoita raudanpuutetta.

Raudanpuute on nykyään hyvin tavallista ja riskiryhmään kuuluvat etenkin hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat, vanhukset ja myös lapset. Runsaasti lehmänmaitotuotteita käyttävät ihmiset ovat myös raudanpuutteen vaarassa, koska kalsium ja lehmänmaitoproteiini kaseiini vähentävät raudan imeytymistä.

Hyväntekeväisyys

Jokaisen tuotteen ostosta lahjoitamme 5 senttiä hyväntekeväisyysjärjestö Kummit ry:lle.

ANNOSTELU

Kaksiarvoisia rautapreparaatteja (esim. bisglysinaatti) on parasta ottaa aamuisin tyhjään vatsaan, silloin imeytyminen on tehhokkainta. Joillakin ihmisillä rauta voi aiheuttaa pahoinvointia tai vatsakipuja – silloin voi annostella rautaa kevyen aterian kanssa (samanaikaista kahvin, teen ja maitotuotteiden käyttöä tulisi välttää). Imeytyminen on silloin hieman heikompi. Lasten rautasiirappi sopii vauvoille 6 kk:sta alkaen. Lue lisää raudan annostelusta TÄSTÄ.

LUE LISÄÄ

Älä käytä rautaa seuraavien ruoka-aineiden kanssa: kahvi, tee, lehmänmaitotuotteet ja runsaasti kalsiumia sisältävät ruoka-aineet. Kofeiini, tanniini, kalsium ja myös lehmänmaitoproteiini kaseiini vähentävät merkittävästi raudan imeytymistä. Raudan ja kilpirauhashormonin tyroksiinin annostelun välillä on hyvä jättää jopa 4 tuntia. Voit ottaa rauta-ravintolisän mehun tai veden kanssa (mehu neutraloi hyvin raudan metallista makua) – kaikki Nôgelin rauta-ravintolisät sisältävät optimaalisen määrän C-vitamiinia ei-hemi-raudan imeytymisen tehostamiseksi ja oksidatiivisen stressin (vapaa raudan määrä) pienentämiseksi.

Vältä kahvia, teetä, lehmänmaitotuotteita ja kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita 1 tunti ennen ja 2 tuntia raudan annostelun jälkeen (myös silloin kun syöt raudanpitoista ruokaa, ei vaan rauta-ravintolisien aikana).

KUINKA PALJON RAUTAA PÄIVÄSSÄ?

Raudan suositeltava vuorokausiannos Suomessa on aikuisille naisille 15 ja miehille 9 mg, raskaana oleville 15 mg (ruokavaliolla voidaan tyydyttää vain puolet raskauden aikaisesta raudantarpeesta, puolet on saatava elimistön rautavarastoista tai rautalisästä) ja lapsille 8-15 mg. Elimistön alhaisen varastoraudan tapauksessa suositeltava vuorokausiannos ei riitä. Silloin annostellaan rautaa säännöllisesti rautahoidon aikana. Ennen rauta-ravintolisien käyttöä suosittelemme mittaamaan muiden raudanpuutteen diagnosointiin liittyvien testien lisäksi veren ferritiinitason ja konsultoimaan yleislääkärin tai kätilön kanssa. Lue raudan annostelusta tarkemmin TÄSTÄ.

AIKUISET

9-15 MG

RASKAANA OLEVAT

15 MG

LAPSET

8-15 MG

RAUTA-RAVINTOLISIEN (TABLETIT) AINESOSAT

LASTEN RAUTASIIRAPIN AINESOSAT

RAUDAT LÖYDÄT VERKKOKAUPASTAMME