MIKSI RAUTA ON TÄRKEÄ RAVINTOAINE?

Rauta on hemoglobiinin ainesosa. Hemoglobiinin tehtävä elimistössä on kuljettaa happea. Elimistön matalat rautavarastot voivat aiheuttaa väsymystä, heikkoutta, hengenahdistusta, kalpeaa ihoa, sydämentykytystä, huimausta, ärtyvyyttä jne. Erilaisia oireita on paljon ja tietty oire ei aina välttämättä tarkoita, että ongelma olisi raudassa.

Tyhjentyneet rautavarastot ovat hyvin tavallinen ongelma ja riskiryhmään kuuluvat etenkin hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat, vanhukset ja myös lapset. Runsaasti lehmänmaitotuotteita käyttävät ihmiset ovat myös  vaarassa, koska kalsium ja lehmänmaitoproteiini kaseiini vähentävät raudan imeytymistä.

Hyväntekeväisyys

Jokaisen tuotteen ostosta lahjoitamme 5 senttiä hyväntekeväisyysjärjestö Kummit ry:lle.

ANNOSTELU

Kaksiarvoisia rautavalmisteita (esim. rautabisglysinaatti) on parasta ottaa tyhjään vatsaan, silloin imeytyminen on tehhokkainta. Rautaa ei välttämättä tarvitse käyttää aamuisin. Lääkkeiden kanssa samanaikaista käyttöä tulisi välttää, koska rauta sitoaa erilaisia lääkeaineita ja vähentää niiden tehoa. Joillakin henkilöillä rauta voi aiheuttaa vatsakipuja – silloin rautaa voi annostella kevyen aterian kanssa (samanaikaista kahvin, teen ja maitotuotteiden käyttöä tulisi välttää). Rautabisglysinaatti on tunnetusti vatsalle hellä rautasuola ja harvemmin aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Rautabisglysinaatti ei reagoi helposti ruoan sisältämiin yhdisteisiin, joten sitä voi annostella tarvittaessa pienen aterian jälkeen.  Lasten rautasiirappi sopii 6 kk:sta alkaen. Lue lisää raudan annostelusta TÄSTÄ.

LUE LISÄÄ

Älä käytä rautaa seuraavien ruoka-aineiden kanssa: kahvi, tee, lehmänmaitotuotteet ja runsaasti kalsiumia sisältävät ruoka-aineet. Kofeiini, tanniini, kalsium ja myös lehmänmaitoproteiini kaseiini vähentävät merkittävästi raudan imeytymistä. Raudan ja kilpirauhashormonin tyroksiinin annostelun välillä on hyvä jättää jopa 4 tuntia. Voit ottaa rauta-ravintolisän mehun tai veden kanssa (mehu neutraloi hyvin raudan metallista makua) – kaikki Nôgelin rauta-ravintolisät sisältävät optimaalisen määrän C-vitamiinia ei-hemi-raudan imeytymisen tehostamiseksi ja oksidatiivisen stressin (vapaan raudan määrän) vähentämiseksi.

Vältä kahvia, teetä, lehmänmaitotuotteita ja kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita 1 tunti ennen ja 2 tuntia raudan annostelun jälkeen (myös silloin kun syöt raudanpitoista ruokaa, ei vaan rauta-ravintolisien aikana).

KUINKA PALJON RAUTAA PÄIVÄSSÄ?

Raudan suositeltava vuorokausiannos Suomessa on aikuisille naisille 15 ja miehille 9 mg, raskaana oleville 15 mg (ruokavaliolla voidaan tyydyttää vain puolet raskauden aikaisesta raudan tarpeesta, puolet on saatava elimistön rautavarastoista tai rautalisästä) ja lapsille 6-15 mg. Elimistön alhaisen varastoraudan tapauksessa suositeltava vuorokausiannos ei riitä varastoraudan nostamiseksi. Silloin annostellaan rautaa ravintolisinä säännöllisesti rautahoidon aikana. Ennen rauta-ravintolisien käyttöä suosittelemme konsultoimaan lääkärin tai kätilön kanssa ja tietysti tarkistamaan rauta-arvot.

AIKUISET

9-15 MG

RASKAANA OLEVAT

15 MG

LAPSET

6-15 MG

RAUTA-RAVINTOLISIEN (TABLETIT) AINESOSAT

LASTEN RAUTASIIRAPIN AINESOSAT

RAUDAT LÖYDÄT VERKKOKAUPASTAMME