MIKSI RAUTA ON TÄRKEÄÄ?

Rauta on hemoglobiinin ainesosa. Hemoglobiinin tehtävä elimistössä on kuljettaa happea. Elimistön tyhjentyneet rautavarastot saattavat aiheuttaa väsymystä, heikkoutta, hengenahdistusta, kalpeaa ihoa, sydämentykytystä, huimausta, ärtyvyyttä jne. Erilaisia oireita on paljon ja tietty oire ei aina välttämättä tarkoita, että ongelma liittyy rautaan.

Tyhjentyneet rautavarastot ovat hyvin tavallinen ongelma ja riskiryhmään kuuluvat etenkin hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat, vanhukset ja myös lapset. Runsas maitotaloustuotteiden käyttö altistaa myös jonkinverran rautaongelmille, koska kalsium ja lehmänmaitoproteiini kaseiini heikentävät raudan imeytymistä.

Hyväntekeväisyys

Jokaisen tuotteen ostosta Suomessa lahjoitamme 5 senttiä hyväntekeväisyysjärjestö Lastenklinikoiden Kummit ry:lle.

ANNOSTELU

Kaksiarvoisia rautavalmisteita (esim. rautabisglysinaatti) on parasta ottaa tyhjään vatsaan. Rautaa ei välttämättä tarvitse käyttää aamuisin. Lääkkeiden kanssa samanaikaista käyttöä tulisi välttää, koska rauta saattaa sitoa erilaisia lääkeaineita ja näin vähentää niiden tehoa. Raudalle herkemmät henkilöt voivat käyttää rautaa bisglysinaatin muodossa kevyen aterian kanssa (samanaikaista kahvin, teen ja runsaasti kalsiumia sisältävien elintarvikkeiden käyttöä tulisi välttää). Rautabisglysinaatti on tunnetusti ruoansulatukselle hellempi rautasuola, mitä tavallisesti siedetään hyvin. Rautabisglysinaatti on myös tieteellisten tutkimusten perusteella yksi parhaimpia rautasuoloja vauvoista vaariin. Sen tehokkuutta on arvioitu erilaisia rautasuoloja vertailevissa tutkimuksissa vähintään kaksi kertaa paremmaksi verrattuna laajasti käytettyyn rautasulfaattiin, mutta myös kolmiarvoiseen rautahydroksidi-polymaltoosikompleksiin.

LUE LISÄÄ

Älä käytä rautaa seuraavien elintarvikkeiden kanssa: kahvi, tee, maitotaloustuotteet ja runsaasti kalsiumia sisältävät elintarvikkeet (esim. kaura- ja soijamaitotuotteet, joissa lisättyä kalsiumia). Kofeiini, tanniini, kalsium ja myös lehmänmaitoproteiini kaseiini heiklentävät raudan imeytymistä. Raudan ja kilpirauhashormonin tyroksiinin annostelun välillä on hyvä jättää jopa 4 tuntia. Voit ottaa rautavalmisteen mehun tai veden kanssa (esim. omena- ja appelsiinimehut neutraloivat hyvin raudan metallista makua) – kaikki rautavalmisteet sisältävät optimaalisen määrän C-vitamiinia ei-hemi-raudan imeytymisen tehostamiseksi ja oksidatiivisen stressin (vapaan raudan määrän) vähentämiseksi.

Vältä kahvia, teetä, maitotaloustuotteita ja kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita 1 tunti ennen ja jopa 2 tuntia raudan annostelun jälkeen.

LÄHTEET

Rando Tuvikene. Tallinna Ülikooli keemia vanemteadur ja keemia dotsent. Rauddiglütsinaat. 2018.

A. Aro, M. Mutanen, M. Uusitupa. Ravitsemustiede. 2017.

Tiiu Vihalemm. Raud – väga vajalik ja samas ohtlik mineraalaine. 2019.

Milman N, Jønsson L, Dyre P, Pedersen PL, Larsen LG. Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. J Perinat Med. 2014 Mar;42(2):197-206.

Rossana B. et al. Efficacy of Supplementation with Iron Sulfate Compared to Iron Bisglycinate Chelate in Preterm Infants. Current Pediatric Reviews, 2018, 14, 00-00.

Szarfarc S. et al. Relative effectiveness of iron bisglycinate chelate (Ferrochel) and ferrous sulfate in the control of iron deficiency in pregnant women. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 2001, No. 51, p. 42-47.

Name JJ, Vasconcelos AR, Valzachi Rocha Maluf MC. Iron Bisglycinate Chelate and Polymaltose Iron for the Treatment of Iron Deficiency Anemia: A Pilot Randomized Trial. Curr Pediatr Rev. 2018;14(4):261-268.

Terveyttä ruoasta 2014

KUINKA PALJON RAUTAA 

Raudan päivittäinen saantisuositus Suomessa on aikuisille naisille 15 ja miehille 9 mg. Raskausajan rautatasapaino edellyttää noin 500 mg rautavarastoja raskauden alussa. Lisääntynyttä raudan tarvetta raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen on vaikea tyydyttää ilman rautavalmisteita. Lasten päivittäinen raudan saantisuositus on riippuen iästä 8-15 mg.

Maailman Terveysjärjestö WHO suosittelee raskauden aikana päivittäin 30-60 mg rautaa alhaisen syntymäpainon, alhaisen hemoglobiinin ja rautaongelmien riskin vähentämiseksi (WHO, Antenatal iron supplementation).

AIKUISET

9-15 MG

VAUVAT JA TAAPEROT

8 MG

LAPSET

8-15 MG