Sopivatko Nôgelin rauta-ravintolisät raskaana oleville?

Kyllä, Nôgelin rauta-ravintolisät sopivat raskaana oleville. Rautabisglysinaatti imeytyy tehokkaasti korkean biosaatavuuden ansiosta ja ei yleensä aiheuta vatsaongelmia. Koska raskaana olevat kärsivät usein ummetuksesta hitaamman aineenvaihdunnan takia, on hyvä valita juuri rautabisglysinaatti rautapreparaattia valitessa. Niin kuin muitakin rautasuoloja on rautabisglysinaattia tutkittu erilaisissa tieteellisissä tutkimuksissa raskaana olevilla ja myös vauvoilla, sitä on ravintolisissä käytetty jo pitkään. Euroopan Komissio on hyväksynyt rautabisglysinaatin käytön myös vauvaruoissa.

Voivatko lapset käyttää Nôgelin rauta-ravintolisiä?

Kyllä, Nôgelin rauta-ravintolisät (Superrauta) sopivat sekä aikuisille että lapsille 12-ikävuodesta alkaen. Pienille lapsille on helpompi antaa rautaa siirapin muodossa, mutta myös Rauta 30 mg sopii murskattuna. Kaikki riippuu lapsen rautavarastosta ja lääkärin suosituksesta raudanpuuteanemian tapauksessa.

Sisältävätkö Nôgelin rauta-ravintolisät K-vitamiinia?

Nokkosta ja nokkosuutetta löytyy useista rautapreparaateista, joten nokkonen on rautapreparaateissa jo tunnettu ainesosa. Nokkonen sisältää K1-vitamiinia. K1-vitamiinia löytyy runsaasti esimerkiksi persiljasta ja muista yrteistä, hapankaalista, ruusukaalista, pinaatista, vehnäalkiosta, kukkakaalista, soijasta, parsakaalista, rypsiöljystä, ruusunmarjoista, kaalista, vehnälesestä, perunasta, kaurasta, maissista, herneistä ja pavuista. Joten K1-vitamiinia löytyy oikeasti monenlaisesta ruuasta. Säännöllinen K1-vitamiinin runsas käyttö voi aiheuttaa veren hyytymistä, mutta luonnollista K1-vitamiinia pidetään siltikin turvallisena. K1-vitamiinin puoliintumisaika on erittäin lyhyt, noin 1,5 päivää. Siinä ajassa elimistön K1-vitamiinin varastot vähenevät noin puoleen. Jotta saisit Nôgelin 30/60 mg rauta-ravintolisistä 100% vuorokausiannoksesta (75 mikrogrammaa), sinun täytyisi annostella noin 37/107 tablettia ja silloinkin olisi kyseessä vain 100% päivän suositellusta saannista. Yksi tabletti sisältää K1-vitamiinia noin 2/0,67 mikrogrammaa eli 2,7/0,9% päivän suositellusta saannista. Lasten siirappi sisältää K1-vitamiinia alle 0,7 mikrogrammaa per 10 ml päiväannos eli alle 0,9% päivän suositellusta saannista. On todettu, että suomalaiset saavat K-vitamiinia ruokavaliosta aivan liian vähän. Viimeisen 20 vuoden aikana on K-vitamiinista kertynyt paljon tutkimustietoa. Lue lisää K-vitamiinista TÄSTÄ.

Sopiiko klorella raskaana oleville?

Klorellaa suositellaan käyttää 5-10 g päivässä detox puhdistuskuurin aikana. Nôgelin rauta-ravintolisissä klorellaa on vain hyvin pieni määrää. Aasian maissa suositellaan klorellan käyttöä raskauden aikana raudanpuuteanemian välttämiseksi. On myös tutkittu, että imettävillä naisilla, jotka säännöllisesti käyttävät klorellaa, on rintamaidossa vähemmän dioksiineja. Ne ovat vain muutamia esimerkkejä. Klorellaa ei siis kannata pelätä.

Sisältävätkö Nôgelin rauta-ravintolisät jodia?

Ei. Nôgelin rauta-ravintolisät ovat laboratoriossa analysoitu, eivätkä sisällä jodia.

Ovatko karnaubavaha ja palmuöljy sama asia?

Ei. Karnaubavaha saadaan Brasiliassa kasvavasta Copernicia prunifera villipalmun lehdistä. Palmuöljy saadaan öljypalmun hedelmälihasta ja juuri öljypalmun uusien viljelmien takia tehdään laajoja metsähakkuita. Karnaubavahaa tuottavat palmut kasvavat vain Brasiliassa ja vahan saamiseksi ei tarvitse hakata palmuja, vain ravistetaan lehtiä. Kyseessä on kaksi erilaista puuta.

Kuinka paljon rautaa pitäisi annostella?

Suositeltava vuorokausiannos aikuisille Suomessa on 9-15 mg ja lapsille riippuen iästä 8–15 mg. Ferritiini kuvaa parhaiten rautavarastojen tilaa – alhainen ferritiinitaso viittaa raudanpuutteeseen. Eri laboratorien viitealueet voivat vaihdella, mutta tulos <12 μg/L viittaa yleensä aina raudanpuutteeseen. Piiloutuvaa raudanpuutetta voidaan diagnosoida ferritiinin ollessa <20-30 μg/L.

Ennen rauta-ravintolisän käyttöä on hyvä tarkistaa ferritiinitaso eli elimistön varastorauta ja perusverenkuva. Vain ferritiiniarvon perusteella ei tarvitse käyttää rautapreparaatteja – perusverenkuvan ja mahdollisten raudanpuutteeseen liittyvien oireiden analyysi ovat diagnoosin oleellinen osa.

Uudempi analyysi raudanpuutoksen diagnosoinnissa on liukoisen transferriinireseptorien määritys (sTfR) – tähän analyysiin ei vaikuta sairaudet toisin kuin ferritiinin määritykseen. Kohonnut sTfR:n määrä osoittaa raudanpuutetta, mutta usein sTfR:n määrä pysyy viitearvojen sisällä myös raudanpuutteen aikana. Liiallinen rauta on myös vaarallista, joten rautavalmisteiden käyttö varmuuden vuoksi ei ole suositeltava (terveellä ihmisellä ylimääräinen rauta ei kuitenkaan imeydy).

Jo olemassa olevan raudanpuuteanemian tapauksessa ei riitä pelkästään 30 mg tabletti päivässä. Bisglysinaatin muodossa raudan annostelu voisi jäädä 60–120 mg päivässä väliin. Riippuen ihmisestä, hemoglobiini normalisoituu 6–8 viikossa. Rautavarastojen täydentämiseksi hoitoa pitäisi jatkaa 3–4 kuukautta. Latenttisen (piiloutuvan) raudanpuutteen tapauksessa (tilanne, jossa veriarvot ovat vielä normiviitealueella, mutta elimistön rautavarastot tyhjentyneet) riittää 30–40 mg rautabisglysinaattia päivässä 3–4 kuukauden aikana. Ferritiinitason ollessa hyvin alhainen, rautahoito kestää yleensä noin 6-12 kk.

Tähän asti on suositeltu annostella rautaa mieluummin kaksi kertaa päivässä eri aikana kuin ottaa kerran yhtenä isompana annoksena. Uusi tutkimus on osoittanut, että raudan imeytyminen on optimaalista kun rautaa annostellaan joka toinen päivä yhtenä kerta-annoksena. Joka toinen päivä annostelu on suositeltava ihmisille, joilla on kroonisia tulehduksellisia sairauksia.

Kun käytät rauta-ravintolisää, on hyvä aloittaa 30 mg päiväannoksena ja nostaa määrää vähitellen muutaman viikon aikana, jotta elimistö pystyy tottumaan lisäraudan saantiin.

Keskustele yleislääkärin tai kätilön kanssa ennen raudan käyttöä. Rauta-ravintolisiä on suositeltava käyttää vain tarpeeseen. Jos olet aikaisemmin käyttänyt rautasulfaattia, -sitraattia, -fumaraattia tai -glukonaattia 100–300 mg päivässä, silloin Nôgelin rauta-ravintolisiä (rautabisglysinaattia) on suositeltava käyttää 60–120 mg päivässä eli kaksi kertaa vähemmän. Uusi verikoe kannattaa ottaa vasta 8 viikon käytön jälkeen, koska rautavarastojen täydennys kestää jonkin verran. Myös säännöllinen verikokeissa käyminen tyhjentää elimistön rautavarastoja. Jos sinulla on kysyttävää Nôgelin ravintolisistä, ota rohkeasti yhteyttä: hello@nogelorganics.fi

Annosteluohjeet lääkealan ammattilaisille

3-6 mg/kg eli 10 kg lapselle raudan annosteluohje on 30-60 mg. Aloitusannos 3 mg/kg. Rauta(III)polymaltoosikompleksia (Maltofer) ja rautabisglysinaattia on 1-13-vuotiaiden lapsilla tehdyssä randomisoidussa tutkimuksessa verrattu, jossa molempaa rautasuolaa annosteltiin 3 mg/kg. Tutkimuksen tulos: Molemmat rautasuolat nostivat veren hemoglobiinitasoa, mutta polymaltoosikompleksi ei nostanut huomattavasti ferritiinin tasoa. Rautabisglysinaatti nosti tehokkaasti sekä ferritiinin että MCH:n tasoa. 

On myös havaittu, että rautabisglysinaatti käyttäytyy elimistössä samalla tavalla kuin ruuasta saatava rauta eli raudan imeytyminen vähenee kun rautavarastot täyttyvät. Raudan imeytyminen rautabisglysinaatista korreloi negatiivisesti ferritiinin ja hemoglobiinitason nousun kanssa.

Lähde: Name JJ, Vasconcelos AR, Valzachi Rocha Maluf MC. Iron Bisglycinate Chelate and Polymaltose Iron for the Treatment of Iron Deficiency Anemia: A Pilot Randomized Trial. Curr Pediatr Rev. 2018;14(4):261-268. doi:10.2174/1573396314666181002170040

Miten rautabisglysinaatti eroaa muista rautasuoloista?

Rautabisglysinaatti imeytyy tehokkaasti korkean biosaatavuuden ansiosta – erilaisten tieteellisten tutkimusten perusteella sen biosaatavuus on noin 90%. Esimerkiksi rautasulfaatin ja -fumaraatin biosaatavuus on noin 26–28%. Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että bisglysinaatin muodossa oleva rauta imeytyy jopa 2–4 kertaa tehokkaammin verrattuna rautasulfaattiin tai -fumaraattiin. Bisglysinaatti on myös vatsaystävällinen rautasuola ja ei aiheuta yleensä vatsavaivoja kuten ummetusta, vatsakipuja tai pahoinvointia. Lue rautabisglysinaatista ja muista rautasuoloista TÄSTÄ ja TÄSTÄ.

Miksi biosaatavuus on tärkeä?

Mitä korkeampi on rautasuolan biosaatavuus, sitä enemmän rautaa elimistössä imeytyy. Erilaisten rauta-ravintolisien kannalta on tärkeä verrata pakkauksella merkittyä rautasuolaa ja alkuaine-raudan määrää. Esimerkiksi Nôgel Superrauta 60 mg (alkuaine-raudan määrä), rautabisglysinaatti (rautasuola).

Esimerkki 1:

Rautasulfaatti 100 mg rautaa

Biosaatavilla oleva rautaa on noin 26% eli noin 26 mg

Raudanpuutteen aikana elimistö tehostaa ei-hemi-raudan imeytymistä noin 20%:iin eli imeytyvän raudan määrä on noin 26 mg*0,2 eli 5 mg.

Esimerkki 2:

Nôgel Superrauta, rautabisglysinaatti 60 mg rautaa

Biosaatavilla oleva rautaa on noin 90% eli noin 54 mg

54 mg*0,2 eli imeytyvän raudan määrä on noin 11 mg.

Pitäisikö ravintolisissä suosia hemi- tai ei-hemi-rautaa?

Hemi-rautaa sisältävissä ravintolisissä käytetään joko elintarvikkeen albumiinia (hematogeni) tai hemoglobiinia (pillerit/kapselit). Hematogeni sisältää hemi-rautaa noin 10 mg 100 g kohti eli yhdestä 50 g patukasta saa noin 5 mg hemi-rautaa. Hematogenit sisältävät yleensä paljon sokeria – usein yli 50% tuotteesta on kondensoitua maitoa ja valkoista sokeria. Sellaiset tuotteet eivät sovi diabeetikoille ja päivittäiseen käyttöön.

Hemoglobiinia sisältävissä ravintolisissä on tärkeä ottaa huomioon hemoglobiinin määrä. 1 g hemoglobiinia sisältää noin 3,4 mg hemi-rautaa eli 500 mg hemoglobiinia sisältää noin 1,7 mg rautaa, joka on melko alhainen hemi-raudan määrä. Jo diagnosoidun raudanpuutteen tapauksessa näin alhainen hemi-raudan määrä ei riitä. Vaikka hemi-rauta imeytyy paremmin kuin ei-hemi-rauta (ravitsemustieteiden perusteella 15–35% vs 1–20%), C-vitamiinin samanaikainen käyttö (20–60 mg C-vitamiinia on riittävä) nostaa ei-hemi-raudan imeytymistä moninkertaiseksi. Siitä korkeampi C-vitamiinin määrä tuotteessa aiheuttaa enemmän vapaa rautaa ja oksidatiivista stressiä, mistä kirjoitimme tässä.

PS! Tuotteen valmistajan ei tarvitse tuoda erikseen hemi-raudan määrä esiin. Tarkista pakkauksella merkitty hemoglobiinin määrä. Usein hemi-rautaa sisältävät ravintolisät sisältävät myös kaksivalenttista ei-hemi-rautaa (esim. rautasulfaattia, jolla on alhainen biosaatavuus ja joka ärsyttää usein mahalaukkua). Pakkauksella on tuotu esiin koko alkuaine-raudan määrä (hemi+ei-hemi-rauta).

Miten Nôgelin rauta-ravintolisiä käytetään?

Nôgelin rauta-ravintolisiä tabletin muodossa annostellaan nesteen kera (esimerkiksi vesi tai mehu) ja mieluiten tyhjään vatsaan, koska silloin kaksiarvoisen rautasuolon (esim. rautabisglysinaatti) imeytyminen on tehokkainta. Lasten rautasiirappia voi käyttää tyhjään vatsaan, mutta vauvojen ja pienten lasten herkemmän suoliston takia voi rautasiirappia sekoittaa myös ruokaan, esim. hedelmäsmoothieseen (samanaikaista kalsiumin saantia tulisi välttää).

Pitääkö rautaa käyttää päivittäin tai joka toinen päivä?

Tähän asti on suositeltu käyttää rauta-ravintolisiä rautahoidon aikana päivittäin. Uusi tutkimus on osoittanut, että raudan imeytyminen on optimaalista kun rautaa annostellaan joka toinen päivä kerta-annoksena. Jos sinulle on suositeltu ottaa rautaa päivittäin 3 kuukauden aikana, voit annostella rautaa joka toinen päivä 6 kuukauden aikana. Joka toinen päivä annostelu on erityisesti suositeltavaa henkilöille, jotka kärsivät tulehduksellisista suolistosairauksista.

Kuinka kauan pitäisi rautaa käyttää?

Rautahoito kestää yleensä 6-12 kuukautta, koska varastorauta eli ferritiini täyttyy hitaasti. Raudanpuuteanemian tapauksessa hemoglobiini yleensä reagoi ensimmäisenä. Rautahoidon aikana on suositeltava tarkistaa raudanpuutteeseen liittyviä veriarvoja 2-3 kuukauden kuluttua.

Aikuisilla ferritiinitaso olisi hyvä olla vähintään 50 μg/l, erilaisissa tutkimuksissa suositellaan myös korkeimpia arvoja (70–100 μg/l). Tässä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että vapaa rauta on soluille haitallista ja raudanpuutetta ei kannata hoitaa itsenäisesti ilman lääkärin valvontaa ja yrittää saavuttaa tiettyä ferritiiniarvoa. Ferritiiniarvot >100 µg/l sulkevat yleensä pois raudanpuuteanemian mahdollisuuden kroonisia sairauksia sairastavilla ihmisillä (ferritiini on akuutin vaiheen proteiini, jonka pitoisuus voi rautavarastojen tilasta riippumatta kasvaa tulehdusten, maksasairauksien ja kasvainten yhteydessä).

Minkälainen rauta-ravintolisä sopii parhaiten minulle?

Rauta-ravintolisän valinta riippuu pääosin henkilön varastoraudasta ja joko henkilöllä on jo kehittynyt raudanpuuteanemia (alhainen hemoglobiini).

Superrauta (60 mg tabletti) sopii henkilöille, joilla on diagnosoitu raudanpuuteanemia tai raudanpuute ilman anemiaa (alhainen ferritiini ja muutokset verenkuvassa). Superrautaa käytetään yleensä myös raskauden aikana.

Rauta 30 mg sopii henkilöille, joilla on diagnosoitu raudanpuute ilman anemiaa (ferritiini <30 μg/l ja muutokset verenkuvassa). Siinä tapauksessa voi myös käyttää Superrautaa, mutta jo 30 mg rautaa bisglysinaatin muodossa on tehokas täyttämään elimistön rautavarastoja. Rauta 30 mg sopii myös raskauden aikana, mutta tavallisesti raskaudenaikaisen suurentuneen raudan tarpeen takia käytetään Superrautaa. Tuote sopii myös vauvoille 6-kk alkaen murskattuna tai naisille, jotka kärsivät runsaista kuukautisista (rautaa voi esim. annostella kuukautisten aikana ferritiinitason ylläpitämiseksi, konsultoi ensin gynekologin kanssa).

Lasten rautasiirappi sopii vauvoille 6-kk alkaen (diagnosoitu raudanpuute tai raudanpuuteanemia). Siirapilla on samanlaiset käyttösuositukset kuin Rauta 30 mg tuotteella (jotkut ihmiset tykkäävät annostella rautaa siirapin muodossa).

Minkälaisia verikokeita raudanpuutteen diagnosoinnissa käytetään?

Yleensä tarkistetaan perusverenkuva ja varastorauta eli ferritiini (esim. S-Ferrit). Nämä eivät usein riitä. Edellä mainittujen lisäksi on hyvä tarkistaa liukoinen transferriinireseptori (S-TfR, kohonnut määrä osoittaa raudanpuutetta) ja tulehdusarvot (C-reaktiivinen proteiini, CRP). Ferritiini on akuutin vaiheen proteiini, jonka pitoisuus voi rautavarastojen tilasta riippumatta kasvaa tulehdusten, maksasairauksien ja kasvainten yhteydessä. Tulehdukselliset tilat tai infektiot eivät vaikuta liukoisen transferriinireseptorin pitoisuuksiin ja testi mahdollistaa erottaa raudanpuuteanemian kroonisen sairaukseen liittyvästä anemiasta.

Minkälaisia ferritiiniarvoja käytetään lasten raudanpuutteen diagnosoinnissa?

Ferritiinin eli varastoraudan viitearvojen väli on laaja ja arvot vaihtelevat lasten iän mukaan. Laboratorien ferritiinin viitearvojen alarajat ovat vuosikymmeniä päivittämättä ja eivät ota huomioon uusia kliinisia tutkimuksia raudanpuutteen diagnosoinnissa.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin eri ikäisten lasten hematologisia arvoja, missä käytettiin tietoja 11 vuoden ajalta – analysoitiin lasten raudanpuutteeseen ja hematologisiin tutkimuksiin liittyviä tutkimuksia.  Tutkimuksen tavoite oli analysoida ferritiinin alaraja-arvoja selvittääkseen, millä keskimääräisellä ferritiinitasolla tutkimuksessa käytetyt hematologiset arvot alkavat pysyä tasaisena. Kyseisessä tutkimuksessa suositeltiin lasten raudanpuutteen diagnosoinnissa käyttää alla olevia ferritiinin viitearvojen alarajoja:

4-kuiset vauvat – 13-vuotiaat lapset 26 μg/l

13-vuotiaat – 19-vuotiaat (m.l.) lapset 39 μg/l

Edellä mainittujen ferritiiniarvojen tapauksessa voi lapsilla diagnosoida raudanpuutteen ilman anemiaa kun hemoglobiini on vielä viitearvojen sisällä, hematokriitti on laskenut, punasoluindeksit (MCV, MCH, MCHC) ovat laskeneet ja punasolujen määrä on normaali tai laskenut. Seuraavia muutoksia voi olla rautaarvoissa: alhainen transferriinin saturaatio, kohonnut raudan sitomiskyky, kohonnut transferriinin liukoisten reseptorien määrä seerumissa. Jos raudanpuutteen diagnoisinnissa käytetään nykyisiä viitearvojen alarajoja, voivat jäädä huomioimatta oireelliset piiloutuvasta raudanpuutteesta kärsivät lapset, joilla ei ole vielä kehittynyt raudanpuuteanemiaa.

Kuten aikuiset jokainen lapsi on erilainen ja vain ferritiiniarvon perusteella ei tarvitse käyttää rautapreparaatteja – perusverenkuvan ja mahdollisten raudanpuutteeseen liittyvien oireiden analyysi ovat diagnoosin oleellinen osa.

Mitkä ovat B12-vitamiiniin liittyvät veriarvot ja niiden viitearvot?

B12-vitamiinia löytyy veressä sitoutuneena kahteen erilaiseen kuljettajaproteiiniin: haptokorriiniin ja transkobalamiiniin. Vain 10-30% vitamiinista on sitoutuneena transkobalamiiniin, mitä sanotaan myös B12-vitamiinin aktiiviseksi muodoksi. Juuri aktiivisen muodon pitoisuus laskee B12-vitamiinin puutteen aikana ennen oireita. B12-vitamiinin aktiivinen muoto eli holotranskobalamiini on puutteen ja hoidon tehokkuuden ensisijainen menetelmä.

Tavallinen B12-vitamiinin analyysi on edullisempi vaihtoehto, mutta se ei ole ensisijainen menetelmä vitamiinin puutteen ja hoidon tehokkuuden selvittämisessä. Tavallista B12-vitamiinin analyysiä käytetään esim. megaloblastisen anemian diagnosoinnissa (normaalia isommat punasolut). Tämä analyysi ilmaisee B12-vitamiinin aktiivisen ja myös inaktiivisen vitamiinin pitoisuuden. Viitearvoja alittava arvo osoittaa yleensä hyvin selvästi B12-vitamiinin puutetta. Viitearvojen alarajan lähellä olevat arvot, aikuisilla <250 pmol/L ovat usein epäselviä ja sen takia on tärkeä tarkistaa aktiivisen B12-vitamiinin eli holotranskobalamiinin pitoisuus.

Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen B12-vitamiinin analyysiä?
  • älä ota B12-vitamiinin ravintolisää ennen näytteenottoa
  • arvot suositellaan tarkistettavaksi paastoverestä
  • näytettä ei saisi ottaa edellisen 8 h aikana jos on käytetty iso määrää biotiinia (>5 mg/päevas)

Ravintolisän käyttö ennen näytteenottoa saattaa nostaa plasman B12-vitamiinin pitoisuutta ja siten tulos voi olla epäluotettava. Suun kautta otettavat ehkäisypillerit ja antibiootit saattavat alentaa jonkin verran B12-vitamiinin tasoa.

Tarkat ainesosalistat

Nôgelin ravintolisien ainesosalistoihin voit tutustua RAUTA-RAVINTOLISÄT JA MUUT RAVINTOLISÄT sivuilla.