Sopivatko Nôgelin rautavalmisteet raskaana oleville ja imettäville?

Kyllä. Rautabisglysinaatti imeytyy hyvin korkean biosaatavuuden ansiosta (raudan biosaatavuus = elimistölle saatavilla oleva raudan määrä) ja ei yleensä aiheuta helposti vatsaongelmia. Koska raskaana olevat kärsivät usein ummetuksesta hitaamman aineenvaihdunnan takia, on hyvä valita juuri rautabisglysinaatti rautavalmistetta valitessa. Rautabisglysinaatti on tieteellisten tutkimusten perusteella ykkösrautasuola vauvasta vaariin. Superrautaa suosittelee myös Viron Kätilöliitto ja se on Virossa suosituin kotimainen rautavalmiste. Euroopan Komissio on hyväksynyt rautabisglysinaatin käytön myös vauvaruoissa.

Voivatko lapset käyttää Nôgelin rautavalmisteita?

Kyllä. Lapsille sopivat Lasten rautasiirappi ja Rauta. Pienille lapsille on helpompi annostella rautaa siirapin muodossa (Lasten rautasiirappi), mutta myös Rauta-tuote sopii 6 kk alkaen murskattuna (murskaa tabletti, lisää lusikalle smoothieta, lisää rautajauhe ja lopuksi smoothieta). Annos riippuu lapsen rautavarastosta ja lääkärin suosituksesta rautaongelman hoidossa.

Sisältävätkö Nôgelin rautavalmisteet K-vitamiinia?

Rautavalmisteet sisälsivät aikaisemmin nokkosjauhetta. Uusissa erissä nokkosjauhetta ei ole. Poistimme nokkosjauheen ainesosista, koska luomunokkosta on Virossa rajoitetusi saatavilla. Korvasimme nokkosjauheen jo olemassaolevilla klorella- ja acerola-kirsikkajauheilla. Nokkosjauhetta käytimme tableteissa ja siirapissa hyvin vähän ja se ei ollut K-vitamiinin lähde. Analysoimme K-vitamiinin pitoisuudet kaikista rautavalmisteista ja riippuen valmisteesta K-vitamiinia oli <2% päivittäisestä K-vitamiinin saantisuosituksesta. Henkilöt, jotka käyttävät lääkkeitä, jotka ovat K-vitamiinin antagonisteja, voivat käyttää myös vanhempia eriä, missä nokkosjauhe oli ainesosalistalla.

Sopiiko klorella raskaana oleville?

Nôgelin rautavalmistessa klorellaa on hyvin vähän (rautatablettien ainesosat ovat milligrammoissa). Käytämme klorellaa tableteissa luonnollisena täyteaineena. Monissa maissa klorella käytetään rautaongelmien hoidossa. On myös havittu, että imettävillä naisilla, jotka käyttävät säännöllisesti klorellaa, löytyy rintamaidossa vähemmän dioksiineja. Ne ovat vain muutamia esimerkkejä. Klorellaa ei siis kannata pelätä.

Sisältävätkö Nôgelin rautavalmisteet jodia?

Ei. Nôgelin rautatabletit ovat laboratoriossa testattu, eivätkä sisällä jodia.

Ovatko karnaubavaha ja palmuöljy sama asia?

Ei. Karnaubavaha saadaan Brasiliassa kasvavasta Copernicia prunifera villipalmun lehdistä. Palmuöljy saadaan öljypalmun hedelmälihasta ja öljypalmun uusien viljelmien takia tehdään laajoja metsähakkuita. Karnaubavahaa tuottavat palmut kasvavat ainoastaan Brasiliassa ja vahan saamiseksi ei tarvitse hakata palmuja, vain ravistetaan lehtiä. Kyseessä on kaksi erilaista puuta.

Kuinka paljon rautaa pitäisi annostella?

Raudan päivittäinen saantisuositus aikuisille on 14 mg (Euroopan komissio) ja lapsille riippuen iästä 6–15 mg (6 mg imeväisikäisille ja taaperoille). Suositeltavat vuorokausiannokset vaihtelevat eri maissa. Esimerkiksi Suomessa raudan päivittäinen saantisuositus imeväisikäisille ja taaperoille on 8-9 mg. Ferritiini kuvaa parhaiten rautavarastojen tilaa – alhainen ferritiinitaso on 95% tapauksissa luotettava rautaongelmien indikaattori. Eri laboratorien viitealueet vaihtelevat, mutta tulos <12 μg/L viittaa yleensä aina raudanpuutteeseen. Raudanpuutetta voidaan diagnosoida ferritiinin ollessa <20-30 μg/L. Oireita saattaa esiintyä hemoglobiinin ollessaan normaali, mutta ferritiinin ollessaan alhainen (<30 μg/L).

Ennen rautavalmisteiden käytön aloittamista on hyvä tarkistaa ferritiini eli elimistön varastorauta ja verenkuva. Pelkästään ferritiiniarvon perusteella ei kannattaa itsenäisesti aloittaa rautavalmisteen käyttöä – verenkuva ja mahdollisten raudanpuutteeseen liittyvien oireiden analyysi ovat myös diagnoosin oleellinen osa. Raudan käyttöä ei ole suositeltava aloittaa lapsilla ilman lääkärin konsultointia.

Uudempi analyysi raudanpuutoksen diagnosoinnissa on liukoisen transferriinireseptorien määritys (sTfR) – analyysiin ei vaikuta sairaudet toisin kuin ferritiinin määritykseen. Kohonnut sTfR:n määrä osoittaa raudanpuutetta, mutta kokemuksemme perusteella sTfR:n määrä pysyy usein viitearvojen sisällä myös erittäina alhaisen ferritiinin kohdalla. Liiallinen rauta on elimistölle mahdollisen oksidatiivisen stressin yksi aiheuttajista (rauta on reagoiva metalli), joten profylaktinen raudan käyttö ei ole suositeltava ilman perusteellista syytä (esim. kuukautisvuodon aikana raudan käyttö menetetyn raudan määrän korvaamiseksi). Terveellä henkilöllä ylimääräinen rauta ei imeydy, se voi vaikuttaa kuitenkin negatiivisesti suoliston mikroflooraan – patogeenisten bakteereiden osuus kasvaa ja hyvien bakteerien osuus laskee.

Alhaisen hemoglobiinin hoitoon suosittelemme 12-v alkaen Superrautaa tai Rautasiirappia (vahvempi versio). Imeväisikäisille, taaperoille ja nuorimmille lapsille Superrautaa ei tarvita. Heille sopii Lasten rautasiirappi tai Rauta. Riippuen henkilöstä hemoglobiinin synteesi normalisoituu 6-8 viikon aikana. Rautavarastojen täyttämiseen täytyy jatkaa raudan käyttöä 3-4 kuukautta hemoglobiinin normalisoitumisen jälkeen. Jos ongelmana on ainoastaan alhainen ferritiini (tyhjentyneet rautavarastot) Rauta tai Lasten rautasiirappi ovat hyviä tuotteita. Rautahoidon kesto riippuu henkilön rautavarastoista, erittäin alhaisen ferritiinin kohdalla rautahoito kestää todennäköisemmin 6-12 kk. 3 kk ei ole yleensä riittävä rautahoidon kesto.

Aikaisemmin rautaa on annosteltu jopa kahdesti päivässä eri aikoina. Uusi tutkimus on osoittanut, että raudan kumulatiivinen imeytyminen on korkeampaa kun rautaa annostellaan joka toinen päivä yhtenä kerta-annoksena. Joka toinen päivä annostelu on suositeltava henkilöille, jotka kärsivät tulehduksellisista sairauksista. Päivittäinen raudan käyttö täyttää rautavarastot nopeammin. Päivittäinen käyttö sopii perusterveille henkilöille, jotka eivät kärsi tulehduksista, jotka häiritsevät raudan imeytymistä hepsidiinin yliekspression takia. Alhaisen hemoglobiinin hoitoon rautaa kannattaa käyttää päivittäin, sitä myös raskauden aikana, joka on muutenkin rajoitettu aika.

Kun aloitat rautavalmisteen käytön voit aloittaa pienemmällä annoksella ja nostaa määrää vähitelleen muutaman viikon aikana, jotta elimistö pystyy tottumaan lisäraudan saantiin. Esimerkiksi kun tarvitset Superrautaa 60 mg vrk, voit aloittaa puolittamalla tabletin veitsellä ja käyttää 30 mg rautaa ensimmäisen viikon aikana. Joskus raskauden aikana tarvitaan 90-120 mg rautaa, 120 mg harvemmin (2 x Superrauta). Ennen rautavalmisteen käytön aloittamista keskustele lääkärin kanssa. Jos olet aikaisemmin käyttänyt rautasulfaattia, -sitraattia, -fumaraattia tai -glukonaattia 100 mg päivässä, Nôgelin rautavalmistetta (rautabisglysinaatti) on suositeltava käyttää 60 mg päivässä eli noin kaksi kertaa vähemmän. Rautavarastojen täyttyminen ja hemoglobiinin normalisoituminen ottaa aikaa. Ei-raskaana-olevat käyvät labrassa yleensä 1-2 kk kuluessa (alhaisen hemoglobiinin kohdalla) tai jopa 2-3 kk kuluessa (kun ongelmana on ollut alhainen ferritiini) ja tarvittaessa rautahoito jatketaan (hyvin tavallista).

Annosteluohjeet lääkealan ammattilaisille

Rautabisglysinaattia on tieteellisissä tutkimuksissa käytetty 3-6 mg/kg eli samalla tavalla kuten muitakin rautasuoloja. Meidän kokemuksemme perusteella 3 mg/kg on riittävä annos ja usein lasten kohdalla näin isoa annosta ei tarvita. Rautabisglysinaattia on tutkimuksissa verrattu sekä kaksiarvoisiin että esimerkiksi kolmiarvoiseen rauta(III)hydroksidipolymaltoosikompleksiin. Rautabisglysinaatin korkean biosaatavuuden ansiosta ananostelu on 2 kertaa pienempi verrattuna muihin rautasuoloihin. Jos nykyinen annos kolmiarvoisella raudalla on 50 mg/vrk, Lasten rautasiirappia käytetään 25 mg/vrk. Rauta(III)polymaltoosikompleksia (Maltofer, Ferrum Lek) ja rautabisglysinaattia on verrattu 1-13-vuotiaiden lapsilla tehdyssä randomisoidussa tutkimuksessa, jossa molempaa rautasuolaa annosteltiin 3 mg/kg. Tutkimuksen tulos: Molemmat rautasuolat nostivat veren hemoglobiinitasoa, mutta polymaltoosikompleksi ei nostanut merkittävästi ferritiinin tasoa. Rautabisglysinaatti nosti tehokkaasti sekä ferritiinin että MCH:n tasoa.

Samassa tutkimuksessa havaittiin, että rautabisglysinaatti käyttäytyy elimistössä samalla tavalla ruoasta saatavan raudan kanssa eli raudan imeytyminen vähenee rautavarastojen täyttyessä. Raudan imeytyminen rautabisglysinaatista korreloi negatiivisesti ferritiinin ja hemoglobiinitason nousun kanssa.

Emme suosittele Superrautaa pienille lapsille (alle 12-v), koska siihen ei ole tarvetta. Superrauta on yli 12-v tuote alhaisen hemoglobiiniin hoitoon ja tietysti raskauden aikana.

Lähde: Name JJ, Vasconcelos AR, Valzachi Rocha Maluf MC. Iron Bisglycinate Chelate and Polymaltose Iron for the Treatment of Iron Deficiency Anemia: A Pilot Randomized Trial. Curr Pediatr Rev. 2018;14(4):261-268. doi:10.2174/1573396314666181002170040

Miten rautabisglysinaatti eroaa muista rautasuoloista?

Rautabisglysinaatti imeytyy tehokkaasti korkean biosaatavuuden ansiosta (elimistölle saatavalla oleva raudan määrä) – erilaisten tieteellisten tutkimusten perusteella rautabisglysinaatin biosaatavuus on noin 90%. Esimerkiksi rautasulfaatin ja -fumaraatin biosaatavuus on noin 26–28%, joten sellaisia rautasuoloja täytyy annostella vähintään kaksi kertaa enemmän yhtä tehokkaan tuloksen saamiseksi. Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että bisglysinaatin muodossa oleva rauta imeytyy jopa 2–4 kertaa tehokkaammin verrattuna rautasulfaattiin tai -fumaraattiin. Bisglysinaatti on myös vatsaystävällinen rautasuola ja ei aiheuta helposti vatsavaivoja kuten ummetusta, vatsakipuja tai pahoinvointia. Rautabisglysinaatin oksidatiivinen vaikutus on pienempi ja se ei reagoi yhtä herkästi ruoan sisältämiin yhdisteisiin. Raudalle herkillä henkilöillä voi bisglysinaattia käyttää myös kevyen aterian kanssa. Silloin vältetään kuitenkin teetä, kahvia (1 h ennen ja jopa 2 h raudan annostelun jälkeen) ja myös runsaasti kalsiumia (myös kaura- ja soijamaitotuotteet) ennen rautaa ja raudan annostelun jälkeen.

Miksi biosaatavuus on tärkeää?

Mitä korkeampi on rautasuolan biosaatavuus, sitä enemmän rautaa elimistössä imeytyy. Erilaisten rautavalmisteiden kannalta on tärkeä verrata pakkauksella merkittyä rautasuolaa ja alkuaine-raudan määrää. Esimerkiksi Nôgel Superrauta 60 mg (alkuaine-raudan määrä), rautabisglysinaatti (rautasuola).

Esimerkki 1:

Rautasulfaatti 100 mg rautaa

Biosaatavilla oleva rautaa on noin 26% eli noin 26 mg

Raudanpuutteen aikana elimistö tehostaa ei-hemi-raudan imeytymistä noin 20%:iin eli imeytyvän raudan määrä on noin 26 mg*0,2 eli 5 mg.

Esimerkki 2:

Nôgel Superrauta, rautabisglysinaatti 60 mg rautaa

Biosaatavilla oleva rautaa on noin 90% eli noin 54 mg

54 mg*0,2 eli imeytyvän raudan määrä on noin 11 mg.

Biosaatavuus on A ja O.

Pitäisikö rautavalmisteissa suosia hemi- tai ei-hemi-rautaa?

Hemi-rautaa sisältävissä ravintolisissä käytetään joko elintarvikkeen albumiinia (hematogeni) tai hemoglobiinia (tabletit/kapselit). Hematogeni sisältää hemi-rautaa noin 10 mg 100 g kohti eli yhdestä 50 g patukasta saa noin 5 mg hemi-rautaa. Hematogenit sisältävät yleensä paljon sokeria – usein yli 50% tuotteesta on kondensoitua maitoa ja valkoista sokeria. Sellaiset tuotteet eivät sovi diabeetikoille ja päivittäiseen käyttöön.

Hemoglobiinia sisältävissä ravintolisissä on tärkeä ottaa huomioon hemoglobiinin määrä. 1 g hemoglobiinia sisältää noin 3,4 mg hemi-rautaa eli 500 mg hemoglobiinia sisältää noin 1,7 mg rautaa, joka on melko alhainen hemi-raudan määrä rautaongelmien hoitoon. Vaikka hemi-rauta imeytyy paremmin kuin ei-hemi-rauta (ravitsemustieteiden perusteella 15–35% vs 1–20%), C-vitamiinin samanaikainen käyttö (20–60 mg C-vitamiinia on riittävä määrä) nostaa ei-hemi-raudan imeytymistä moninkertaiseksi. Sitä korkeammat C-vitamiinin määrät saattavat aiheuttaa vapaata rautaa ja oksidatiivista stressiä, joka saattaa vahingoittaa solujamme. Kun käytät rautavalmisteitamme (C-vitamiini on jo mukana tuotteissa optimoidussa suhteessa), emme suosittelee erikseen C-vitamiinivalmistetta vapaan haitallisen raudan vähentämiseksi.

PS! Tuotteen valmistajan ei tarvitse tuoda erikseen esiin hemi ja ei-hemi raudan määrää. Tarkista pakkauksella merkitty hemoglobiinin määrä. Usein hemi-rautaa sisältävät rautavalmisteet sisältävät myös kaksiarvoista ei-hemi-rautaa (esim. rautasulfaattia, jolla on alhainen biosaatavuus ja joka ärsyttää helpommin mahalaukkua). Pakkauksella on tuotu esiin koko alkuaine-raudan määrä (hemi+ei-hemi-rauta). Sellaiset tuotteet saattavat johtaa harjaan sekä kuluttajat että myös lääkärit ja apteekkarit. Tarkista aina tuote.

Miten Nôgelin rautavalmisteita käytetään?

Nôgelin rautavalmisteita tabletin muodossa annostellaan nesteen kera (esimerkiksi vesi tai mehu) ja mieluiten tyhjään vatsaan, joka edistää kaksiarvoisen rautasuolon (esim. rautabisglysinaatin) imeytymistä. Lasten rautasiirappia voi käyttää tyhjään vatsaan, mutta vauvojen ja pienten lasten herkemmän suoliston takia voi rautasiirappia sekoittaa myös ruokaan, esim. hedelmäsmoothieseen (samanaikaista kalsiumin saantia tulisi välttää). Rautaa ei tarvitse välttämättä annostella aamulla, rautaa voi käyttää myös keskellä päivää ennen lounasta tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Happamat mehut kuten omena- ja appelsiinimehu neutraloivat hyvin raudan metallisen maun.

Pitääkö rautaa käyttää päivittäin tai joka toinen päivä?

Aikaisemmin rautaa on annosteltu jopa kahdesti päivässä eri aikoina. Uusi tutkimus on osoittanut, että raudan kumulatiivinen imeytyminen on korkeampaa kun rautaa annostellaan joka toinen päivä yhtenä kerta-annoksena. Joka toinen päivä annostelu on suositeltava henkilöille, jotka kärsivät tulehduksellisista sairauksista. Päivittäinen raudan käyttö täyttää rautavarastot nopeammin. Päivittäinen käyttö sopii perusterveille henkilöille, jotka eivät kärsi tulehduksista, jotka häiritsevät raudan imeytymistä hepsidiinin yliekspression takia. Alhaisen hemoglobiinin hoitoon rautaa kannattaa käyttää päivittäin, sitä myös raskauden aikana, joka on muutenkin rajoitettu aika.

Kuinka kauan pitäisi rautaa käyttää?

Rautahoito kestää yleensä 6-12 kuukautta, koska varastorauta eli ferritiini täyttyy hitaasti. 3 kk hoito ei ole yleensä riittävä. Alhaisen hemoglobiinin kohdalla hemoglobiini reagoi yleensä ensimmäisenä ja ferritiinin nousu voi silloin olla hyvin pientä. Kun hemoglobiinin synteesi on normalisoitunut (elimistölle elintärkeä) elimistö alkaa varastoimaan rautaa eli ferritiini nousee. Rautahoidon aikana on suositeltava tarkistaa raudanpuutteeseen liittyviä veriarvoja 2-3 kuukauden kuluttua.

Aikuisten ferritiinitason olisi hyvä olla >50 μg/L, levottomat jalat-oireyhtymän kohdalla suositellaan suun kautta otettavia rautavalmisteita ferritiinin ollessaan <75 μg/L. Ferritiiniarvot >100 µg/L poissulkevat yleensä raudanpuuteanemian mahdollisuuden kroonisia sairauksia sairastavilla ihmisillä (ferritiini on akuutin vaiheen proteiini, jonka pitoisuus voi rautavarastojen tilasta riippumatta kasvaa tulehdusten, maksasairauksien ja kasvainten yhteydessä).

Minkälainen rautavalmiste sopii parhaiten minulle?

Rautavalmisteen sopivuus riippuu henkilön varastoraudasta ja verenkuvasta.

Superrauta (60 mg tabletti) ja Rautasiirappi (vahvempi versio 50 mg/15 ml) sopivat 12-v alkaen alhaisen hemoglobiinin hoitoon ja raskaana oleville ja imettäville naisille. Superrautaa suosittelee myös Viron Kätilöliitto. Molempaa tuotetta voi käyttää myös runsaiden kuukautisten aikana. Runsaiden kuukautisten kohdalla konsultoi myös (naisten)lääkärin kanssa mahdollisten verenvuotohäiriöiden poissulkemiseksi.

Rauta 30 mg ja Lasten rautasiirappi (25 mg/10 ml) sopivat lapsille ja aikuisille (Rauta 6 kk alkaen murskattuna), jotka kärsivät alhaisesta ferritiinistä eli tyhjentyneistä rautavarastoista. Samat tuotteet sopivat myös imeväisikäisille ja taaperoille alhaisen hemoglobiinin hoitoon. Tuotteita voi käyttä profylaktisesti kuukautisten aikana menetetyn raudan määrän korvaamiseksi.

Minkälaisia verikokeita raudanpuutteen diagnosoinnissa käytetään?

Verenkuva ja varastorauta eli ferritiini (esim. S-Ferrit) ovat tärkeät verikokeet. Edellä mainittujen lisäksi voi tarkistaa liukoisen transferriinireseptorin (S-TfR, kohonnut määrä osoittaa raudanpuutetta) ja tulehdusarvot (C-reaktiivinen proteiini, CRP). Ferritiini on akuutin vaiheen proteiini, jonka pitoisuus voi rautavarastojen tilasta riippumatta kasvaa tulehdusten, maksasairauksien ja kasvainten yhteydessä. Tulehdukselliset tilat tai infektiot eivät vaikuta liukoisen transferriinireseptorin pitoisuuksiin ja testi mahdollistaa erottaa raudanpuuteanemian kroonisen sairaukseen liittyvästä anemiasta.

Minkälaisia ferritiiniarvoja käytetään lasten raudanpuutteen diagnosoinnissa?

Ferritiinin eli varastoraudan viitearvojen väli on laaja ja arvot vaihtelevat lasten iän mukaan. Laboratorien ferritiinin viitearvojen alarajat ovat vuosikymmeniä päivittämättä ja eivät ota huomioon uusia kliinisia tutkimuksia raudanpuutteen diagnosoinnissa.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin eri ikäisten lasten hematologisia arvoja, missä käytettiin tietoja 11 vuoden ajalta – analysoitiin lasten raudanpuutteeseen ja hematologisiin tutkimuksiin liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksen tavoite oli analysoida ferritiinin alaraja-arvoja selvittääkseen, millä keskimääräisellä ferritiinitasolla tutkimuksessa käytetyt hematologiset arvot alkoivat pysyä tasaisina. Kyseisessä tutkimuksessa suositeltiin lasten raudanpuutteen diagnosoinnissa käyttää alla olevia ferritiinin viitearvojen alarajoja:

4-kuiset vauvat – 13-vuotiaat lapset 26 μg/l

13-vuotiaat – 19-vuotiaat (m.l.) lapset 39 μg/l

Edellä mainittujen ferritiiniarvojen tapauksessa voi lapsilla diagnosoida raudanpuutteen ilman anemiaa kun hemoglobiini on vielä viitearvojen sisällä, hematokriitti on laskenut, punasoluindeksit (MCV, MCH, MCHC) ovat laskeneet ja punasolujen määrä on normaali tai laskenut. Seuraavia muutoksia voi olla rautaarvoissa: alhainen transferriinin saturaatio, kohonnut raudan sitomiskyky, kohonnut transferriinin liukoisten reseptorien määrä seerumissa. Jos raudanpuutteen diagnoisinnissa käytetään nykyisiä viitearvojen alarajoja, voivat jäädä huomioimatta oireelliset piiloutuvasta raudanpuutteesta kärsivät lapset, joilla ei ole vielä kehittynyt raudanpuuteanemiaa.

Kuten aikuiset on myös jokainen lapsi erilainen ja pelkästään ferritiiniarvon perusteella ei saisi liian helposti tehdä itse hoitopäätöksiä  – verenkuvan ja mahdollisten raudanpuutteeseen liittyvien oireiden analyysi ovat diagnoosin oleellinen osa. Lasten raudanpuutteen kohdalla konsultoi lääkärin kanssa vaikka tämä Suomessa onkin valitettavasti hyvin vaikea aihe.

Mitkä ovat B12-vitamiiniin liittyvät veriarvot ja niiden viitearvot?

B12-vitamiinia löytyy veressä sitoutuneena kahteen erilaiseen kuljettajaproteiiniin: haptokorriiniin ja transkobalamiiniin. Vain 10-30% vitamiinista on sitoutuneena transkobalamiiniin, mitä sanotaan myös B12-vitamiinin aktiiviseksi muodoksi. Juuri aktiivisen muodon pitoisuus laskee B12-vitamiinin puutteen aikana ennen oireita. B12-vitamiinin aktiivinen muoto eli holotranskobalamiini on puutteen ja hoidon tehokkuuden ensisijainen menetelmä.

Tavallinen B12-vitamiinin analyysi on edullisempi vaihtoehto, mutta se ei ole ensisijainen menetelmä vitamiinin puutteen ja hoidon tehokkuuden selvittämisessä. Tavallista B12-vitamiinin analyysiä käytetään esim. megaloblastisen anemian diagnosoinnissa (normaalia isommat punasolut). Tämä analyysi ilmaisee B12-vitamiinin aktiivisen ja myös inaktiivisen vitamiinin pitoisuuden. Viitearvoja alittava arvo osoittaa yleensä hyvin selvästi B12-vitamiinin puutetta. Viitearvojen alarajan lähellä olevat arvot, aikuisilla <250 pmol/L ovat usein epäselviä ja sen takia on tärkeä tarkistaa aktiivisen B12-vitamiinin eli holotranskobalamiinin pitoisuus.

Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen B12-vitamiinin analyysiä?
  • älä ota B12-vitamiinin ravintolisää ennen näytteenottoa
  • arvot suositellaan tarkistettavaksi paastoverestä
  • näytettä ei saisi ottaa edellisen 8 h aikana jos on käytetty iso määrää biotiinia (>5 mg/päevas)

Ravintolisän käyttö ennen näytteenottoa saattaa nostaa plasman B12-vitamiinin pitoisuutta ja siten tulos voi olla epäluotettava. Suun kautta otettavat ehkäisypillerit ja antibiootit saattavat alentaa jonkin verran B12-vitamiinin tasoa.

Tarkat ainesosalistat

Kaikkien tuotteiden ainesosalistat löytyvät verkkokaupastamme.

Varastojen täyttämiseen
Palkittu rauta
-15%
Syntymästä
Alkuperäinen hinta oli: 15.90€.Nykyinen hinta on: 13.50€.