MIKSI B12 ON TÄRKEÄ VITAMIINI?

B12-vitamiinin nimi kobalamiini tulee alkuaineen koboltin sisällöstä. B12-vitamiini on ainoa vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön ja jolla on hyvin pitkä puoliintumisaika – maksassa noin vuosi. Riittämättömästä B12-vitamiinin saannista johtuen kuluu tavallisesti vuosia ennen B12-vitamiinin puutoksen kehittymistä.

B12-vitamiinia tarvitaan aminohappojen normaaliin aineenvaihduntaan, punasolujen normaaliin muodostukseen ja hermokudoksen normaaliin toimintaan. B12-vitamiinin aktiivisia muotoja saamme eläinperäisestä ruosta ja B12-vitamiinilla täydennetyistä elintarvikkeista.

Annostelu

B12-tippoja voi annostella kahdella eri tavalla: kielelle ja niellä alas suoliston kautta imeytymiseksi tai kielen alle limakalvojen kautta imeytymiseksi (jos suolen kautta imeytyminen on häiriintynyt tai vähentynyt). Paras tapa annostella tippoja on nieleminen.

Kaksi eri vahvuutta

Vauvojen ja lasten B12-tippojen 1 tippa sisältää 100 μg B12-vitamiinia. B12-vitamiinin alhaisen pitoisuuden ansiosta lääkäreillä on helpompi tehdä annosteluohjeita ja annosteluvirheiden riski (ali- ja yliannostelussa) on pienempi. Koko perheen B12-tippojen 1 tippa sisältää 500 μg B12-vitamiinia. B12-vitamiinin tason nostamiseksi tavallinen annos on 500 μg vuorokaudessa 1 kk aikana.

B12-vitamiinin imeytyminen

B12-vitamiinista imeytyy aktiivisesti 2 μg ja lisäksi passiivisesti noin 1% annosteltavasta määrästä. Ravintolisien tapauksessa, joissa B12-vitamiinin pitoisuudet ovat korkeita verrattuna ruokaan, tärkein tekijä on juuri passiivinen imeytyminen. B12-vitamiinin imeytyminen on erilaista verrattuna muihin B-ryhmän vitamiineihin. B12-vitamiinin täytyy ensin kiinnittyä mahalaukussa sisäisen tekijän glykoproteiiniin aktiivista imeytymistä varten ja vitamiini imeytyy pääosin ohutsuolen loppuosassa.

KUINKA PALJON B12-VITAMIINIA PÄIVITTÄIN?

Suositeltava vuorokautinen saanti on iästä riippuen 0,5-3 μg. Ravintolisiä käyttäessä tulisi ottaa huomioon, että B12-vitamiini imeytyy aktiivisesti vain noin 2 μg riippumatta annosteltavasta määrästä. Sen lisäksi imeytyy passiivisesti noin 1% eli mitä isompi on annosteltavan B12-vitamiinin määrä, sitä enemmän vitamiinia imeytyy juuri passiivisesti.

AIKUISET JA LAPSET 10-V ALKAEN

3 μg

ALLE 10-V LAPSET    

0,5-1,3 μg

RASKAANA OLEVAT JA IMETTÄVÄT

3 μg

B12-vitamiini (metyylikobalamiini) voi reagoida lääkkeiden kanssa, joten lääkkeet ja B12 tulisi annostella eri aikoina vähintään yhden tunnin välein. Alhaisen B12-vitamiinin tason nostamiseksi tavallinen vuorokautinen annos on 500 μg1 kk aikana.

B12-TIPAT LÖYDÄT VERKKOKAUPASTAMME