MIKSI B12-VITAMIINI ON TÄRKEÄ?

B12-vitamiinin nimi kobalamiini tulee alkuaineen koboltin sisällöstä. B12-vitamiini on ainoa vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön ja jolla on hyvin pitkä puoliintumisaika – maksassa noin vuosi. Riittämättömän B12-vitamiinin saannin takia kuluu tavallisesti vuosia ennen B12-vitamiinin puutoksen kehittymistä.

B12-vitamiinia tarvitaan aminohappojen normaaliin aineenvaihduntaan, punasolujen normaaliin muodostukseen ja hermokudoksen normaaliin toimintaan. B12-vitamiinin aktiivisia muotoja saamme eläinperäisestä ruuasta ja B12-vitamiinilla täydennetyistä elintarvikkeista.

Annostelu

B12-tippoja voi annostella kahdella eri tavalla: kielelle ja niellä alas suoliston kautta imeytymiseksi tai kielen alle limakalvojen kautta imeytymiseksi (jos suolen kautta imeytyminen on häiriintynyt tai vähentynyt).

Kaksi eri vahvuutta

Vauvojen ja lasten B12-tippojen 1 tippa sisältää 100 μg B12-vitamiinia. B12-vitamiinin alhaisen pitoisuuden ansiosta lääkäreillä on helpompi tehdä annosteluohjeita ja annosteluvirheiden riski (ali- ja yliannostelussa) on pienempi. Koko perheen B12-tippojen 1 tippa sisältää 500 μg B12-vitamiinia. Esim. rintamaitovauvojen (rintamaidon vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus) B12-puutteen hoidon yleinen annostelu on 500 μg/pv sekä vauvalle että äidille noin kuukauden ajan, jonka jälkeen arvot tarkistetaan uudelleen. Vauvalle voi annostella 5 tippaa vauvojen B12-tippoja ja äidille 1 tippa koko perheen B12-tippoja.

B12-vitamiinin imeytyminen

B12-vitamiinista imeytyy aktiivisesti 2 μg ja lisäksi passiivisesti noin 1%. Ravintolisien tapauksessa, joissa B12-vitamiinin pitoisuudet ovat korkeita verrattuna ruokaan, tärkein tekijä on juuri passiivinen imeytyminen. B12-vitamiinin imeytyminen on erilaista verrattuna muihin B-ryhmän vitamiineihin. B12-vitamiinin täytyy ensin kiinnittyä mahalaukussa sisäisen tekijän glykoproteiiniin aktiivista imeytymistä varten ja vitamiini imeytyy pääosin ohutsuolen loppuosassa.

KUINKA PALJON B12-VITAMIINIA PÄIVITTÄIN?

Suositeltavat määrät Suomessa ovat iästä riippuen 0,5-3 μg. Nämä ovat imeytyvän B12-vitamiinin pitoisuudet.

AIKUISET JA LAPSET 10-V ALKAEN

3 μg

ALLE 10-V LAPSET    

0,5-1,3 μg

RASKAANA OLEVAT JA IMETTÄVÄT

3 μg

B12-vitamiini (metyylikobalamiini) voi reagoida lääkkeiden kanssa, joten lääkkeet ja B12 tulisi annostella eri aikoina vähintään yhden tunnin välein. B12-vitamiinin annosteluohjeet ovat usein erilaisia riippuen iästä ja puutoksen vakavuudesta. Konsultoi annosteluohjeesta lääkärisi kanssa.

B12-TIPAT LÖYDÄT VERKKOKAUPASTAMME